Художествено-документална изложба „50 г. от смъртта на Ангел Орозов” - Статии 2015 година - Нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:25Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2009 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [3]
Статии 2012 година [4]
Статии 2013 година [4]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [5]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Нова история » Статии 2015 година

Художествено-документална изложба „50 г. от смъртта на Ангел Орозов”

На 6 май 2015 г. се навършват 50 години от смъртта на Ангел Орозов. По този повод в залата за временни и гостуващи изложби на РИМ – Враца е експонирана изложба, която стана възможна благодарение на щедрото дарение, което направи неговата внучка, Ани Орозова, през лятото на 2014 г.  Предоставените артефакти отразяват всички аспекти от житейския път и творческата занаятчийска дейност на видния врачанин.

Ангел Орозов е роден във Враца през 1893 г. в семейството на Мито и Кета Орозови. Той е второродният им син, по-голям от него е Владин, а по-малките му братя са Петър и Тодор. Още в ранни детски години момчетата са възпитавани в дух на трудолюбие, отговорност, хуманност и афинитет към новаторството.

Най-ранна от снимките в изложбата е от 1894 г., на която Ангел Орозов е само на 1 годинка. Следват семейни фотографии, снимки от участието му в Балканските и Първата световна войни, златен и сребърен медал за заслуги и проявено мъжество във военните действия, годежен портрет на младото семейство Ангел и Веселина Орозови от 1920 г., документи, албуми, кореспонденция, родословие на фамилията Орозови и др.

Ангел го влече художественото резбарство и по негови данни още от 1918 г. се отдава на любимия си занаят, но до 1923 г. работи в модерната коларница на баща си. Младежкото предпочитание на баща му, Мито Орозов, към моделирането на табакери, цигарета, бастуни и дребни предмети от дърво, направата на малки мебели, рамки за портрети и други подобни изделия, повлиява върху бъдещото му професионално развитие.

През декември 1924 г. Ангел Орозов регистрира собствена фирма „Търговски магазин и работилница „Изкуство”. Готовата продукция е изключително разнообразна: мозайки, интарзии за модерни мебели /интарзията е вид приложно изкуство и представлява изящна мозайка от дървени парченца или фурнир, залепени върху дървена плоскост, полирана и лакирана/, резбовани домашни иконостаси и аксесоари, пейзажи и портрети-интарзии и рамки за тях, подноси, табли, бъклици, стенни часовници, канцеларски пособия, всякакви видове кутии, щайги за износ на плодове и зеленчуци „холандски тип”, умалени макети на забележителности и много други изделия. Произведенията на „Магазин и работилница „Изкуство” се пласират както на българския, така и на Европейския пазар.

 При експонирането на изложбата са оформени кътове с различна тематична насочиност, като един от тях включва рекламни проспекти на модерни за времето немски дървообработващи машини и  инструментариум, използвани в Работилница „Изкуство”, мостри на видове и цветове немски фурнир, необходим за изработването на интарзии, каталози с модели по резбарство, скици, чертежи и работни орнаменти на изделията в работилницата, фирмена кореспонденция, готова продукция, рекламни материали, юбилейно издание на Български индустриално-занаятчийски албум от 1928 г. и др. На обособен дървен тезгях са подредени и оригиналните инструменти, използвани от Ангел Орозов и работниците му. 

Непосредствено след регистрирането на фирмата „Магазин и работилница „Изкуство”, наградите и отличията на Ангел Орозов не закъсняват. Той участва в панаири и изложби. Още през 1925 г., на Първия мострен български панаир в Горна Оряховица, е удостоен със златен медал. До него са експонирани отличията от участието му през 1926 и 1927 г. пак там, но без медал и диплом, тъй като според регламента на панаира който вече е получил такъв, повече не му се полага, но пък Ангел Орозов получава собствен павилион за по-нататъшни участия. В изложбата могат да се видят още и: почетен диплом на Ангел Орозов от Промишлена изложба в Пловдив през 1933 г., златният медал  от Първия български национален панаир в Плодив през 1934 г., отличия и снимки от участията му в изложби и изложения във Враца: 1926 г. на Българското туристическо дружество, 1927 г. – Коледна изложба-базар, 1938 г. – Промишлена изложба и в София: 1929 г. – Художествено-занаятчийска изложба „1000 г. от смъртта на цар Симеон” и през 1938 г. – Художествено-занаятчийска изложба, където е удостоен със сребърен медал и др.

Неоспоримо свидетелство и критерий за развитието на дърворезбарството във Враца са редовно организираните ученически изложби на Държавното промишлено училище, на които са представяни богат асортимент изделия, изработени в нарочно създадения, още с откриването на училището, факултативен резбарски отдел. Тази популярност, до голяма степен, се дължи и на активната дейност и лично влияние на Ангел Орозов.

Освен майстор по художествено резбарство Ангел Орозов е и активен участник в социално–икономическия и културен живот на Враца. През 1923 г., по нареждане на Софийската Търговско-Индустриална Камара, той провежда тримесечен курс по резбарство и ръчна работа в родния си град. Този курс е предназначен за учители в средните училища и е завършен успешно от 40 курсисти. През времетраенето му, Ангел Орозов изработва от многоцветни фурнири изящно табло, изобразяващо Цар Борис ІІІ, заедно с тогавашните му министри и при дадената от Царя аудиенция, по случай завършването на курса, го поднася на Негово Величество, който останал възхитен от майсторската изработка. В изложбата са показани собственоръчно направени от майстора снимки на портретите-интарзии на Хр. Ботев и цар Борис ІІІ, като самите интарзии не са съхранени до наши дни.

Ангел Орозов е дългогодишен член е на браншовото столаро-коларско сдружение, на което в продължение на три години е председател и секретар, а след това е провъзгласен за почетен дарителен член. Влиза в управителното тяло на Общото околийско занаятчийско сдружение, където също е провъзгласен за почетен дарителен член. От началото на 20-те години членува в Туристическо дружество “Веслец”, по-късно е избран в управителното му тяло, а за изработването на резбарския модел /макет/ на  “Хижата” и дарените от него 1000 лв. в сметката за строителството ѝ, отново е провъзгласен за почетен дарителен член. Дългогодишен член е на ученолюбивото дружество “Развитие”, на което, заедно със своите родственици, правят парично дарение от 5000 лв. за доизграждане на новата читалищна сграда. Ценен дар прави и на манастира “Св. Иван Касинец”. От началото на 20-те години Ангел Орозов е член на благотворителното дружество на запасните подофицери “Хр. Ботев”, а през 1932 г. е избран за подпредседател на Управителния съвет. В изложбата могат да се видят благодарствените писма и почетни грамоти, фотографии и документи  относно заслугите му към родния град.

На 21 февруари 1943 г. Ангел Орозов празнува двоен юбилей – 50-тата си годишнина и 25 години активна творческа дейност. Тържеството се превръща във важно обществено събитие и празник за цяла Враца. Честването се провежда в малкия салон на Ученолюбиво дружество “Развитие”, по предварително изготвена и разгласена програма. На предните редове заема място стопанският, обществен и културен елит на града: Н. В. Преосвещенство митрополит Паисий, архимандрит Анастасий, кметът арх. Никола Николов, народният представител арх. Петър Дограмаджиев, Първан Първанов, шефове на учреждения, представители на стопански организации, културни институции и др.

В обстойните и вдъхновени изказвания, отразяващи творческия път, професионалните заслуги, високите постижения и успехи на юбиляра, Ангел Орозов е титулован като “родоначалник на художественото дърворезбарство в България”, а дейността и водещата му роля в тази сфера за региона и страната е сравнена с дейността и школата на нюрнбергските майстори-столари за цяла Германия, поради което и Враца е наречена “български Нюрнберг”. След произнесените речи, представителите на многобройни институции, учреждения и организации поднасят лично своите приветствени и благодарствени писма и адреси, които намират своето достойно място в изложбата, подкрепени със снимки от събитието и снимки на управителните съвети на дружества и организации, поздравили юбиляра.

Най-атрактивната част от артефактите в изложбата са изработените от Ангел Орозов предмети и произведения на изкуството.  Впечатляващ е изключителния талант на самоукия майстор и невероятната изработка  на макета на Айфеловата кула, на временно гостуващият в РИМ – Враца макет на „Хижата”, на домашния олтар, изобразяващ библейската сцена ”Рождество Христово”, фината дърворезба на дамската тоалетка и кутията за принадлежности,  на интарзиите, поставени в красиви рамки и др.

Най-ценностното и стойностно в тази юбилейна художествено-документална изложба е фактът, че всички оригинални експонати досега бяха непознати за Врачанското краезнание и за първи път се появяват в публичното пространство.

Ангел Орозов е занаятчия-творец, майстор по художествено резбарство, изключителен професионалист на европейско ниво, дарител, общественик, културен деятел и хуманист.

Умира на 6 май 1965 г.

 

                                          Мирослава Топалова – уредник в отдел „Нова история”

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (04.06.2015) | Автор: Мирослава Топалова
Преглеждания: 55
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси