Иван Симеонов – Рунтавият кмет - Статии 2015 година - Нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:26Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2009 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [3]
Статии 2012 година [4]
Статии 2013 година [4]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [5]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Нова история » Статии 2015 година

Иван Симеонов – Рунтавият кмет

Иван Симеонов е роден през 1877 г. в гр. Елена в бедно  възрожденско семейство. Завършва гимназия в гр. Търново през 1900 г. Още същата година записва да учи право в Лозана, Швейцария. Като студент през 1903 г. е избран за председател на българското студентско дружество и на Македонския комитет.

Завръща се в България и се установява нотариус, а по-късно адвокат във Враца. През 1906 г. свързва живота си с красавицата Мария Бърборска. Враца се превръща за него във втори роден град и арена на тежки борби и изпитания до последния му час.

По убеждения Иван Симеонов е съмишленик на Петко Каравелов. Като човек е колоритна личност, изключително темпераментен, с широка душа, изпълнен с човечност, готов винаги да помогне на бедните и страдащите. Свързал се завинаги с Враца, младият буйнокос юрист издига сред местното население високо факела на демокрацията, оная демокрация, която се бори за по-добро съществуване на човечеството. За кратко време той израства и се налага като лидер на Демократическата организация в града. Под негово ръководство се създава и утвърждава и врачанската младежка демократическа организация „Михаил Такев“ под председателството на сина му Севдалин Ив. Симеонов.

Спечелил симпатиите и доверието на младите врачани, ненавиждан и руган от старите консерватори, през 1908 г. Иван Симеонов е избран за кмет на града. В представите му малката и схлупена Враца  трябва да се превърнев нов, модерен, кокетен и приветлив град, всичко порутено и старо трябва да се събори, улиците трябва да са широки и павирани. Най-важният за разрешаване проблем на града е водоснабдяването му. Под ръководството на Иван Симеонов са проучват изворите в Бистрица, Пали Къртица, Крушовица и Монастирски дол, извършени са каптажи във Врачанския балкан. Той е човекът пръв реализирал прокарването на водопроводната мрежа в града. Дълги години Иван Симеонов  е председател на дружество „Развитие“ и на училищното настоятелство, член е и на дружество „Юнак“.

Малко прегърбен, с буйна коса и голяма широкопола черна шапка, с оригинална походка и осанка, той е въоръжен с ентусиазъм и решителност да издигне Враца културно, стопански и социално. Иван Симеонов е уважаван и обичан от врачани и с умиление наричан „Рунтавият кмет“.

През 1912 г. повторно е избран за кмет на Враца.

По време на Балканските войни 1912-1913 г. Иван Симеонов полага грижи за войнишките семейства, за устройване на холерна болница в града и за настаняване в нея на турските военопленници. За общинската му дейност е награден с орден.

За първи път Иван Симеонов – Рунтавият кмет влиза в Народното събрание през 1914 г. като избраник на Демократическата партия. От 1922 г. е член на Централното бюро на партията, а в последствие и председател на парламентарната и група. Основател е на печатния и орган в.“Демократ“.

Врачански народен представител е в ХVII-то /1914 г./, ХVIII-то /1919 г./,  XIX-то /1920 г./,  XXI-то /1924г./ и  XXIII-то /1931г./ Обикновени народни събрания. Личен приятел е с Александър Малинов, Никола Мушанов, Александър Гергинов, Адам Нейчев и др. Иван Симеонов е от малкото депутати, преустановили окончателно адвокатската си дейност.

През 1931 г. участва в ХVII-та конференция на интерпарламентаристите, проведена в Букурещ. В музея се съхранява снимка на българските политически дейци, начело с Александър Гергинов, на посещение при румънската принцеса Мария Единбургска на 4 октомври 1931 г.

Иван Симеонов – Рунтавият кмет умира на 28 ноември 1932 г. в Банкя. Желанието му е да бъде погребан във Враца. На 1 декември 1932 г. цяла Враца е потънала в скръб. По улиците и зданията, по прозорците и балконите се развяват черни знамена. По обяд от София пристига специален влак с министри и официални лица. Траурната церемония преминава през целия град – от гарата до църквата „Св. Николай“. Тленните останки на Рунтавия кмет, окичени с цветя и венци са изложени за поклонение в двора на църквата. Погребан е там, редом с гробовете на видни благодетели, кметове, поборници, дарители и духовници на Враца.  От София пристига лично министър- председателят на България Никола Мушанов, придружен от министри, председатели и членове на почти всички политически партии.

Демократическите организации от цяла България изпращат свои представители да отдадат последна почит на една от най-колоритните личности на партията в цялата страна. Н.В.Царят също изпраща съболезнователна телеграма до близките и роднините на починалия.

През 1988 г. в Историческия музей във Враца постъпва голямо дарение от дъщерята на Рунтавия кмет Виолета Иванова Симеонова, наброяващо стотина оригинални материали от личния архив на нейния баща. То включва семейни, служебни и партийни снимки, студентска книжка от университета в Лозана, Швейцария, поздравителни телеграми по повод сватбата на Мария и Иван Симеонови, съболезнователни телеграми до семейството във връзка със смъртта му, включително и телеграмата от Царя, шаржове на Райко Алексиев, касаещи различни моменти от дейността на Рунтавия кмет, ордени и отличия  и др. Особен интерес представлява връченият на Иван Симеонов орден за храброст за защитата на врачанското население при окупацията на града от румънските войски през 1913 г. В основен фонд на отдел Нова история се съхранява и гипсовата смъртна маска на Иван Симеонов – Рунтавия кмет.

Мирослава Топалова

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (17.12.2015) | Автор: Мирослава Топалова
Преглеждания: 128
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси