„МОДЕРНАТА” ФОТОГРАФИЯ - Статии 2012 година - Нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:32Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2009 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [3]
Статии 2012 година [4]
Статии 2013 година [4]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [5]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Нова история » Статии 2012 година

„МОДЕРНАТА” ФОТОГРАФИЯ

„МОДЕРНАТА” ФОТОГРАФИЯ ВЪВ ФОНДА НА ОТДЕЛ НОВА ИСТОРИЯ ПРИ РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ВРАЦА

 

Мина времето, когато само по филмите гледахме и се чудехме на нововъведенията на науката и техниката. Върви си човек по улицата, говори по телефона, а няма жица, няма кабел. Вади фотоапарат или мобилен телефон и с едно щракване за секунда запечатва мига, без да фокусира, без да наглася, че дори и в момента се появява готовата цветна снимка. Цъкахме учудени и впечатлени какви неща измислят хората. А ето, че доживяхме и на нас това да ни стане ежедневие. За да се стигне дотук, обаче е извървян дълъг и труден път.

Едни от първите професионални фотографи във Враца са братята Ангел и Павел Черневи. Фотото им се е намирало на улица „Търговска” и е обслужвало целия град в началото на ХХ в. Техни наследници дариха на Регионалния исторически музей техни и на сина на Павел, също фотограф - Кирил Чернев, лични вещи, фотографски пособия и снимки. Във фонда на отдел „Нова история” се съхраняват: ранна снимка на Павел Езекиев Чернев /около 1900 г./, фотоколаж на Кирил Чернев на фото „Студио”, фотоапарат „Zeiss ikon”, очила, джобен часовник с ланец, лични документи и много снимки.

През 30-те години на ХХ в. на площад Христо Ботев се намира ателието Фото „Ото”. Негов създател и собственик е Тодор Младенов Пелов. Той е роден на 8 юни 1910 г. в гр. Ямбол, но е жител на Враца и целият му живот преминава тук, отдаден на фотографското призвание. Първоначално увлечението му по фотографията е само любителска тръпка. Около 1920 г. той си купува киноапарат и на кинолента  запечатва кадри от гр. Враца и туристически обекти от околностите на града. Във фонда на отдел „Нова история” се съхранява киноапарата на Тодор Пелов – френско производство, марка „Петел”, с 4 киноленти. „Модерната” за времето техника е в много добро състояние и работи.

 Постепенно хобито на младия фотограф се превръща в професия. Голяма част от техниката и инструментариума той сам си майстори и приспособява, но се утвърждава трайно практиката да оборудва фотоателието си и лабораторията с най-качествената по това време немска техника. Най-новото постъпление в РИМ - Враца през 2008 г. е пълно оборудване на фотолабораторията и ателието, предоставено от неговата снаха Маргарита Пелова.

Архивът на Тодор Пелов съдържа около 900 музейни единици, като 130 от тях са апаратура, консумативи и готова продукция на фото „Ото” от 30-те години на ХХ в. Интерес за специалисти и любители представляват видовете фотоапарати „Leika”/Лайка/, „Beirette”/Байрет/ и „Welta”/Велта/, копирен апарат „Leitz” с каталози на фирмата, фина механика и оптика и брошура за режим на работа и съхранение на апарата на немски език, сушилня за снимки и негативи, фотографски лампи, светкавица, стъклени рамки за форматиране, ножове /гилотини/ за изрязване на снимки, ванички, пинсети, валяци, щипки за сушене, различни видове и размери фотохартия и паспарту за подлепване на снимките, фирмени бланки от тефтер за поръчки на „Балканфото” на Тодор М. Пелов /фото „ОТО”/, стъклена поставка на фирма „Agfa”, използвана при разплащанията и др. Архивът включва и периодични издания, в които са публикувани снимки на Т. Пелов, оригинални снимки, с които е участвал в изложби в България и чужбина, автобиографични снимки и такива на обекти, събития и личности от Враца, региона, България и чужбина. Интересни са снимките в албум от туристически пътувания в Румъния, Югославия, Германия /1935-1939 г./, от стара Враца – Часовниковата кула, Кемера, ж.п. гарата, площад Благоев, Хижата, Вратцата, Лидо Венеция, от околностите – Черепишкия манастир, остров Есперанто край гр. Оряхово,  катастрофирал американски самолет край Косталево след бомбардировката на Враца /24.І.1944г./, природният феномен „Бяла мечка” – скала край р. Ботуня при с. Стояново и др.

Основният фонд на отдел Нова история съдържа над 30 000 оригинални материали, като значителен дял от тях представляват снимки и пощенски картички от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. Разнообразието им илюстрира възникването и развитието на фотографията във Враца и региона.

Днес вие държите в ръцете си новия си фотоапарат, видеокамера или GSM. Ще мине време и те ще намерят своето достойно място във фонда на РИМ - Враца като „модерна” техника от началото на ХХІ век.            

Ако искате да опознаете по-детайлно културно-историческото наследство на Врачански регион и да научите нещо повече за неговото близко или далечно минало - заповядайте в експозиционните зали на Регионален исторически музей - Враца.

                                 Мирослава Топалова - уредник в отдел "Нова история"

Категория: Статии 2012 година | Добавено от: Klavdiya (30.01.2012) | Автор: Мирослава Топалова
Преглеждания: 360
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси