Фото-документална изложба за проф. Димитър Йоцов - Статии 2010 година - Нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:44Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2009 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [3]
Статии 2012 година [4]
Статии 2013 година [4]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [5]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Нова история » Статии 2010 година

Фото-документална изложба за проф. Димитър Йоцов

На 3 август 2010 г. се навършват 135 години от рождението на проф. Димитър Йоцов. През настоящата година се навършват и 160 години от рождението на неговия баща, хаджи Ангел Димитров Йоцов. Тези две годишнини са повод в залите на Регионалния исторически музей във Враца да бъде експонирана фото-документална изложба, посветена на живота и дейността на видната врачанска фамилия.

Хаджи Ангел Димитров Йоцов /1850 г. - 26 окт./8 ноем. 1908 г./е член на Врачанския таен революционен комитет, член е на първото привременно управително тяло на гр. Враца по време на Временното руско управление, съдия е в Окръжния съд, мирови съдия и адвокат, народен представител и виден общественик.

Проф. Димитър Йоцов /3/16 август 1875 г. – 7 август 1969 г./ развива разнообразна историческа, книжовна и дипломатическа дейност. Завършва Висшата политическа школа в Париж и Сорбоната. След завръщането си в България е секретар в Българската екзархията в Цариград и е личен сътрудник на Екзарх Йосиф.  Преподавател е по литература във Военното училище, а през 1911 г. е врачански народен представител в V ВНС. Следват дипломатически мисии в Италия, Гърция, Германия и Швейцария. Продължава дейността си в България като професор във Военното училище в София. Член е на Съюза на научните работници в България и член-основател на Латинската академия на науките в Париж. Освен на български език, има публикации на италиански, френски, холандски, английски и немски езици. Награждаван е с ордени и държавни отличия.

На врачани проф. Димитър Йоцов е известен най-вече с написаната от него „Културно-политическа история на Враца” в два тома. В изложбата са показани и двете издания – от 1943 г. и 1998 г. В процеса на подготовката на изложбата стана ясно, че материалите, с които разполага РИМ – Враца, свързани с дейността на х. Ангел  и Димитър Йоцови, са много малко. За щастие, водена от патриотични чувства, през 1973 г. Дора Йоцова, едната от дъщерите на Д. Йоцов, прави голямо дарение в Централен държавен архив в София, включващ снимков и документален материал. Възпоменателната изложба за Йоцовата фамилия прави достояние на врачанската общественост част от богатия личен архив, отразяващ акцентите в дейността на двамата врачани и техните семейства.

В експозицията са показани: портрет на Йонка Йоцова, съпруга на х.Ангел и майка на Димитър Йоцов, ранен портрет от студентските години на Д. Йоцов в Париж и дипломата му за завършена политическа школа през 1898 г., портрет на разградчанката Райна Вълнарова, впоследствие Йоцова, както и любопитни данни за видния и възрожденски род, семейство Йоцови с четирите им деца Ангел, Димитър, Дора и Жана. Фотосите ни пренасят в обстановката, интериора и аксесоарите в ежедневието на семейството на един български дипломат в началото на ХХ в. в Милано, Пирея, Атина, Швейцария, Германия.

В изложбата могат да се видят ръкописи на Д. Йоцов по различни политически въпроси, научни разработки и студии, мемоарни бележки, подробни записки за дипломатическата му дейност и за контактите му с българското правителство, негови статии във вестници по различни поводи и съхранени от него интересни документи.

За достойното признание за дипломатическата дейност на Д. Йоцов свидетелстват експонираните отличия и награди, с които е удостоен: свидетелство за награждаване с Дружествен кръст за дейността му по време на войните 1912-1913 г., свидетелство за награждаване с възпоменателен медал за дейността му по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, грамоти за награждаване на българския генерален консул в Хамбург с командирски кръст на орден „Св. Александър”, 1917 г. и с големия офицерски кръст на орден „За граждански заслуги”, 1918г., благодарствена грамота от Македонското дружество в Берлин за ползотворна народна дейност за справедливата кауза на българския народ, 1926 г., диплома за член–основател на Латинската академия на науките, Париж, 1924 г. и др.

Това е поредната изложба, чрез която музейните специалисти популяризират малко известни факти от живота на известни врачански личности и от регионалната ни история.

Мирослава Топалова - уредник в отдел Нова история

Категория: Статии 2010 година | Добавено от: garadinki (01.08.2010) | Автор: Мирослава Топалова
Преглеждания: 105
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси