Към историята на Детска музикална школа при Читалище „Развитие” – Враца (1950-1970 г.) - Статии 2015 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:23Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2015 година

Към историята на Детска музикална школа при Читалище „Развитие” – Враца (1950-1970 г.)

Врачанската детска музикална школа е открита на 1 декември 1950 г. по инициатива на отдел „Наука, изкуство и култура” при Градския народен съвет (ГНС) и със съдействието на Читалище „Развитие”. През първата учебна 1950/1951 г. се записват 70 ученици в три отдела: цигулка, акордеон и пиано. Приемането на децата става след полагане на изпит за установяване на тяхната музикалност. Обучението за социално слабите, но даровити деца, е безплатно. За преподаватели по цигулка са привлечени музикантите Петър (Пеко) Тодоров и Донаган Андреев, а Светослав Манков – по пиано и акордеон. Петър Тодоров става първият директор на школата, а от 6 юли 1951 г. до края на 1970 г. този пост се заема от Донаган Андреев.

През следващите години се разкриват нови отдели – по виолончело, контрабас, виола и някои духови инструменти. На децата, които нямат възможност да си закупят собствени инструменти, се предоставят такива от ГНС. Увеличава се и преподавателският състав. На работа в школата постъпват Любомир Кадиев, Лиляна Кадиева и Александър Тодоров, преподаватели съответно по цигулка, пиано и виолончело.

През есента на 1951 г. към музикалната школа се открива детски музикален театър, чиито изяви се приемат много добре от врачанската общественост. В репертоара му се включват детските оперети: „Вълкът и седемте козлета”, „Червената шапчица”, „Зайко всезнайко”, „Горски цвят”, „Росица” и написаната от Светослав Манков оперета „Нощен поход”, по текст на Емил Коралов. Най-голям успех има постановката „Снежанка и седемте джуджета”.

Музикалната школата е утвърдена от КНИК през 1952 г. Интересът към нея нараства с всяка изминала година. Приемат се само деца издържали с отличен успех приемния изпит. В учебно-възпитателния процес се прилагат разнообразни педагогически форми и методи на работа. По идея на преподавателите от Врачанската музикална школа, за първи път в страната, се въвежда подготвителен клас и се изработват индивидуални планове за работа с всеки ученик. С тяхна помощ се изработва „Правилник за Детските музикални школи”, обнародван на 18 май 1956 г.

В края на 1954 г., към школата се създават хор и щрайхов (струнен) оркестър, в които влизат най-добрите ученици. Двата състава се ръководят съответно от Александър Тодоров и Александър Аврамов, а по-късно от Пеко Тодоров. По същото време се сформира и акордеонен оркестър с ръководител Светослав Манков. По-напредналите ученици се включват в състава на симфоничния оркестър към самодейната опера на читалището, както и в хоровите и инструментални състави на Пионерския дом и Профсъюзния дом на културата „Йордан Лютибродски”.

През 1957 г. Музикалната школа преминава към читалището, а пет години по-късно е определена за методическа със задача да оказва помощ на музикалните школи във Врачански окръг. Постепенно тя се изгражда и утвърждава като институт с авторитет и традиции. Броят на учениците, които се обучават в нея достига 290.

Врачанската школа печели първо място на конкурса за най-добра музикална школа във Врачански окръг (1964 г.). На проведения на 4 април 1965 г. окръжен фестивал, всички първи места (с изключение на акордеонистите) печелят възпитаниците на врачанската ДМШ. На Републиканския преглед пианистката Магдалена Върбанова се класира на трето място. През м. април 1969 г., в Провадия, се провежда за първи път Националния музикален конкурс „Светослав Обретенов” за млади инструменталисти. Врачански окръг се представя от възпитаниците на музикалната школа при Читалище „Развитие”. Цигуларят Георги Коцев – ученик на Донаган Андреев се класира и на двата кръга, а пианиста Огнян Лупанов – ученик на Лиляна Кадиева става лауреат на конкурса.

Успехите на децата се дължат, до голяма степен, на висококвалифицираните преподаватели в школата. През 60-те години към колектива се присъединяват Магдалена Мишайкова (пиано), Теменужка Данова и Анжела Добрева (акордеон), Митко Орозов и Йорданка Парова (виолончело), Милка Кифова (солфеж и елементарна теория на музиката) и др.

Първите двадесет години от своето съществуване ДМШ се развива като учебно-възпитателна институция и заема важно място в културния живот на града. За кратко време тя постига изключителни успехи и се нарежда сред най-добрите в страната. От нейния опит и методическа помощ се ползват музикалните школи във Видин, Лом, Михайловград, Русе и Кюстендил. Школата първа поема инициативата да подготви национално съвещание в България и да изработи правилник за дейността на ДМШ. Много от завършилите ученици продължават своето образование в Държавната консерватория и музикалните училища в София, Русе и Плевен, а по-късно стават професионални музиканти, инструменталисти и педагози. Те свирят в оркестрите на Софийската, Русенската, Варненската, Пловдивската и Бургаската опери, както и в академичния и радиооркестъра на София. Част от тях се завръщат в школата като учители. Мнозина от оркестрантите в симфоничния оркестър при читалищния ансамбъл за песни и танци са нейни възпитаници.

Христина Христова, уредник в отдел „Най-нова история”

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (06.08.2015) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 50
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси