110 години от рождението на Мистер Сенко – великият български маг - Статии 2015 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2015 година

110 години от рождението на Мистер Сенко – великият български маг

Евстати Христов Карайончев (Мистер Сенко) e роден на 12 февруари 1905 г. във Враца. Баща му, ветеринарен фелдшер, е изпратен на работа в с. Хайредин. Там Евстати учи до четвърто отделение. През 1915 г. семейството се завръща във Враца, но баща му е мобилизиран и заминава на фронта, където по-късно загива.

„... Стана съвсем зле. Майка ми тъчеше, за да ни изхрани, да изучи сестра ми. Аз, като ненапредващ в учението, трябваше сам да реша какво ще правя. Нямах никаква представа какво може да излезе от мене. Но не се отчайвах...” – разказва след години Мистер Сенко. „... През 1918 година отидох в Мездра. Вероятно да си диря късмета. Мездра по онова време беше важна гара, опушено място, кръстовище на влакове и пътници. Стоях там и си мислех какво да правя. Направих най-лесното – качих се на един товарен влак и заминах за София...

За кратко Евстати Карайончев работи в цирка, в кафене, в тухларна и дори продава банички. Напуска столицата, но през 1923 г. отново се завръща. Този път шансът го спохожда в цирка на „Пиротска”.

„...По онова време в цирка гостуваше френският илюзионист Делоне, играеше ролята на Тайнствения турчин. Това беше коронният му номер... Вече бях отворил очи за фокусите, наблюдавах Делоне, сам пробвах. И казвам: аз мога да опитам... и от продавач на лимонада станах асистент-илюзионист. Сложиха ме на изпитание. Издържах го. Обявиха ме за титуляр илюзионист. И започнах работа...”

Бъдещият Мистер Сенко се включвa в малки артистични трупи и участва в програмите на български циркове. Учи номер след номер с безкрайно търпение и труд. Много от фокусите и илюзиите, които представя, са измислени от самия него и са включени в златната книга на световното илюзионно изкуство.

От 1925 г. Евстати Карайончев е професионален магьосник и 40 години от живота му минават в турнета у нас и в чужбина. От 1929 г. представя самостоятелни илюзионни спектакли. Става известен с артистичния си псевдоним „Мистер Сенко”. Пръв от българските илюзионисти издига жанра до художествено изкуство. Името му става нарицателно. Знаят го няколко поколения. Печели име на благодетел и дарител. Много от спектаклите му са безплатни. По време на Отечествената война (1944-1945) изнася представления пред ранените войници в болниците. Дарява приходите от представленията си на сираци и болни. Прави парични дарения за построяване на паметници и културни обекти.

Евстати Христов е първият българин, осмелил се да се състезава пред най-големите магове в Европа. На Международния конгрес на илюзионното изкуство в Берлин, през 1939 г., той за пръв път показва коронния си номер. Пред изумените погледи на най-известните илюзионисти в света, той излиза от залата с главата си в ръка. С този изключително ефектен номер печели втора награда и световна славa. Българският маг представя своето илюзионно изкуство на сцените в Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио, Москва. Обаятелен и много елегантен, той владее публиката. Незабравими остават неговите номера „Електрическият стол” и „Разрязване на жена с циркулярен трион”.

Мистер Сенко достига върховете на магичното изкуство и печели високи международни отличия. За големите му заслуги в областта на естрадното изкуство и по повод 50-та му годишнина е награден с орден „Кирил и Методий” – I степен. През 1961 г. в Париж е обявен за „Почетен член на Френската академия на илюзионистите”. Награден е с орден „Роберт Худен”, избран е за почетен президент на Българския магичен клуб. За големия му принос и заслуги за развитието на изкуството е удостоен с орден „Народна република България” - I степен и със званията заслужил и народен артист. Почетен гражданин е на Париж, София и родната си Враца /1970 г./. Благодарение на Мистер Сенко, България става член на Европейската и на Световната организация на илюзионистите.

През 1965 г. с юбилеен спектакъл Евстати Карайончев отбелязва своята 60-та годишнина и последното си явяване на сцената. Не е важно човек само да знае как да се качи на сцената, но и как да слезе. Аз искам да сляза от нея, когато съм в апогея си...

Мистер Сенко умира през 1987 г. на 82-годишна възраст.

Сред последователите му се нареждат Христо Евстатиев – Сенко Младши, Астор, Стефанка Карайончева – Мисис Сенко и много други.

Христина Христова - отдел "Най-нова история"

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (12.02.2015) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 251
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси