55 години от откриването на първата хижа "Леденика" във Врачанския балкан - Статии 2014 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:47Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2014 година

55 години от откриването на първата хижа "Леденика" във Врачанския балкан

Пещерата „Леденика” и природните забележителности около нея привличат вниманието на врачанските туристи още в началото на XX век. Любители на красивата природа, гости и граждани на Враца, периодично устройват излети до нея. През 1932 г. е завършен пътят Враца − Леденика, с което значително се улеснява достъпът до пещерата.

В края на 50-те години броят на организираните излети, походи и екскурзионни летувания нараства. Красивият Врачански балкан привлича все повече туристи от цялата страна, като един от най-предпочитаните пешеходни маршрути е този до пещерата „Леденика”. Необходимостта от построяването на туристическа хижа в този район става все по-голяма. През март 1957 г., на заседание на Секцията по туризъм при ГКФС – Враца, е учреден Общоградски комитет за изграждане на хижа „Леденика” в близост до едноименната пещера (850 м.н.в.).

Проектирането, финансирането и строителството, като цяло, са дело на Градски народен съвет – Враца. Помагат и много врачански предприятия и институции. Допълнително средства се набират от томболи, концерти, театрални представления, вечеринки, забави и др. Със своя доброволен труд в построяването на хижата се включват представители на всички туристически секции към ТД „Веслец” – Враца, ученици и любители на планината.

Изграждането на хижа „Леденика” започва през лятото на 1957 г. и приключва в края на 1958 г. Масивната сграда е разположена върху 100 кв. м площ. В нея има партер със салон, столова, кухня, склад, приемна, таван с две спални и други помещения.

Довършителните работи продължават през 1959 г., а плануваното за 25 януари тържествено откриване се отлага. Врачанските предприятия и институции (ДИП „Дъб”, „Гаврил Генов”, „Околчица”, „Трудкооп”, „Промишлени стоки”, „Глиган”, Медицинския техникум и други), с оглед на възможностите си, предоставят всичко необходимо за обзавеждането на хижата. В инициативата, със свои средства и доброволен труд, се включват и членовете на туристическите секции в града. През м. март ГНС – Враца предава хижата за стопанисване на Туристическо дружество „Веслец”.

На 2 и 3 май 1959 г., в местността Леденика във Врачанския Балкан, се провежда окръжен туристически събор. Въпреки проливния дъжд, стотици туристи от целия окръг, столицата и страната, присъстват на откриването на хижа „Леденика”. Гости на тържеството са представители на Министерския съвет, БТС, политически и обществени организации. Реч за развитието на туризма в България и за неговото популяризиране произнася председателят на ЦС на БТС Райко Дамянов. Връчени са грамоти на участниците в изграждането на хижата. Тържеството продължава с комбинирана туристическа щафета, посещение на пещерата „Леденика”, разнообразна литературна и музикално-танцова програма и народно веселие. На следващия ден, 3 май, се провежда масов туристически поход с маршрут връх Пършевица – мина Медна – Враца. В местността Каличина бара е направена първата копка за строежа на нова туристическа хижа „Пършевица” и е положен основният ú камък.

През 1960 г. довършителните работи по благоустрояване на хижата продължават. Открит е бюфет. Снабдяването му се извършва от „Селкооп” – с. Згориград. Започват да се продават рекламни материали за пещерата. През същата година се поставя трайна маркировка на пътя Враца – Леденика и табели за опазване на новозалесените обекти в района. За улеснение на туристите, се предвижда включване на редовна линия от Враца до хижа „Леденика” и обратно, в трафика на градския транспорт, през почивните дни.

Новопостроената хижа е място за отдих и нощувка във всички туристически маршрути, излети, походи и екскурзии в тази част на Врачанския балкан. През 60-те години на ХХ век в едноименната местност се провеждат туристически и спортни състезания, традиционният празник – събор на Врачанския балкан през м. май и мн. др.

Потокът от туристи значително нараства след откриването на електрифицираната и благоустроена пещера „Леденика”, обявена за национален туристически обект на 17 септември 1961 г. Няколко години по-късно, хижа „Леденика” се оказва с недостатъчен леглови потенциал за да подслони дошлите от всички краища на страната любители на Врачанския балкан и подземните красоти на едноименната пещера. В края на 70-те години на ХХ век, врачанските туристи подемат инициатива за построяване на нова, съвременна хижа на мястото на старата. Проектът е дело на творческа група, с ръководител арх. Янко Янакиев, от териториалната проектантска организация във Враца. Изпълнител на обекта е СМК – Враца. На 31 май 1983 г. новата хижа „Леденика” е открита тържествено в присъствието на туристи от цялата страна, обществени и политически дейци и гости на града. Модерната ú архитектура изцяло хармонира със заобикалящата я природа. Тя е на три етажа и разполага с два апартамента, 34 стаи със сто легла, салон за семинарни занимания и библиотека, туристическа кухня и столова. През годините освен като туристически обект, хижата се използва като база за развитие на ски-туризъм, ориентиране и пещерно дело. В района ú е построен тренировъчен полигон.

Първата хижа „Леденика” отдавна вече не съществува, но изиграва съществена за времето си роля като допринася за създаването на по-добри условия за развитие на туризма във Врачанския балкан и дава подслон на хиляди почитатели на природата. Тя е една от първите хижи в страната, изградена непосредствено след възстановяването на БТС, по инициатива и с участието на врачанските туристи.

Христина Христова, уредник в отдел „Най-нова история”

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (12.11.2014) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 119
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси