Преди 50 години е открита хижа „Пършевица” във Врачанския балкан - Статии 2013 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2013 година

Преди 50 години е открита хижа „Пършевица” във Врачанския балкан

 

       В края на 50-те и през 60-те години на ХХ в. започва интензивно строителство на туристически хижи във Врачанския балкан. По този начин се улеснява достъпа на повече туристи до неговите забележителности, създават се условия за подслон и възможности за придвижване във всички дялове на планината. Голяма част от тях са построени по инициатива и с участието на туристическо дружество „Веслец” - Враца.
         С цел да се създадат по-добри условия за развитие на туризма, през 1959 г., на 23 км. от Враца, в местността Каличина бара, започва да се строи нова туристическа хижа. Тя е разположена на северния склон на връх Кръстанова могила в Беглишкия дял на Врачанския балкан. В близост до нея са връх Бегличка могила и връх Пършевица.
          Идейно-техническият проект за високопланинската хижа е изготвен от арх. Н. Йосифов от „Главпроект” - София през май 1958 г., а скоро след това започва и нейното изграждане. За по-малко от три години, на около 1280 м н. в., върху 330 кв.м площ, е построена масивна сграда със сутерен, партер, етаж и две тераси. На партера има склад за ски и раници, кухня, клуб, просторна трапезария и стая за домакина на хижата. Спалните помещения са разположени на етажа, а в сутерена са складовите помещения. Капацитетът на хижата е около 100-120 туристи. Сградата е построена от Строителна организация – Враца и с доброволния труд на врачанските туристи. Електрифицирана е през 1962 г., а няколко години по-късно е и водоснабдена. Построена в сърцето на Врачанския балкан, хижата се превръща в притегателен център за многобройните любители на природата и създава солидна база за развитието на ски-туризма.
             Хижа „Пършевица” е открита официално на 27 януари 1963 г. Слово произнасят Янаки Бузов- председател на окръжния съвет на БТС – Враца и А. Андреев – зам. председател на ТД „Веслец”. Лентата е прерязана от Никола Спасов – зам. председател на Централния съвет на БТС. Раздадени са грамоти и значки „Хижестроител” на отличилите се при построяването на „този прекрасен дворец на туристите във Врачанския балкан”. След откриването, около 120 скиори се включват в първото масово ски-спускане от х. „Пършевица” до Враца. През същата година е учреден и Клубът по ски-туризъм при ТД „Веслец”.
           В околностите на „Пършевица” започват да се провеждат: общински и окръжни първенства по ски; зимни спортно-туристически празници, състезания по ориентиране в планинска местност; състезания по ски, кънки и шейни, ски-щафети и др. Тя е включена в маршрута на организирания за първи път през 1965 г. зимен поход на жените, както и в традиционния зимен ски-туристически поход от Ком до Враца. През 1973 г. е проведено първото състезание по ски-рали.
           Хижа „Пършевица” се превръща в любим маршрут за много врачани и гости на Врачанската планина. Тя е кръстопът на много маркирани пътеки и е включена във всички пешеходни маршрути, организирани в тази част на Врачанския балкан. Хижата е изходен пункт за екскурзии до пещерата Леденика, връх Околчица, Боров камък, хижа Пробойница, гара Лакатник и мн. др. Всички пътеки към хижата са маркирани. Панорамният асфалтиран път от Враца до туристически комплекс „Леденика” е продължен и до „Пършевица”, което улеснява достъпа на туристите до хижата.
         В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ в., хижа „Пършевица” е изцяло ремонтирана и обновена. Големите спални помещения са преградени и са обособени по-малки и по-уютни стаи с по три, четири и пет легла. Направени са салон за занятия и стая за дежурния екип на ПКСС, както и вътрешни санитарни възли. Преустроени и разширени са кухнята и столовата. Обзаведен е ски-гардероб.
            Районът около хижата поради наличието на снежна покривка от декември до април е любимо място за зимни спортове и почивка. Ски-пистата, с дължина 1000 метра, започва от местността Кръстанова могила и продължава до Каличина бара. Направена е и детска ски-писта. През 1984 г. е открито ски-училище.
         В продължение на няколко години се изгражда подходяща материална база за развитие на белите спортове. Това е петият в страната най-добре съоръжен ски център и първият в Северозападна България. Монтирани са няколко ски-влека, с различна дължина и капацитет, които отговарят на изискванията на всички скиори – от начинаещите до майсторите на спорта. Подходящите ски-съоръжения дават възможност за обучение и на най-малките скиори. Като „чудо на техниката” е определян монтирания на Кръстанова могила скоростен ски-влек, производство на чешката фирма „Татрапома”. Пистите се обработват и поддържат със специализирана техника.
         Хижа „Пършевица” се превръща в „Рай за скиорите”. Тя е предпочитано място за любителите на планината и зимните спортове от цяла България. Предлага възможност за пълноценен отдих на своите туристи през всички сезони на годината. До 2012 г. тя е собственост на ТД „Веслец” – Враца.


                                            Христина Христова - уредник в отдел „Най-нова история”

 

Хижа "Пършевица", 27 януари 1963 г.


 

 

 

Категория: Статии 2013 година | Добавено от: Klavdiya (15.02.2013) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 472
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси