40 години от учредяването на Съюза на научните работници в България - клон Враца - Статии 2013 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2013 година

40 години от учредяването на Съюза на научните работници в България - клон Враца

На 5 април 1972 г. във Враца е създаден клон на Съюза на научните работници в България /СНРБ/. Сред двадесет и петте учредители – научни работници и специалисти от Враца и окръга са: д-р Кръстьо Мермерски /председател от 1972 до 1985 г./, ст.н.с. д-р Никола Томов, ст.н.с. д-р Владимир Вълчинков, ст.н.с. д-р Марин Монов, доц. Йото Танчев, д-р Михаил Йотов, Наум Петков, д-р Благой Николов, ст.н.с. Илия Пенков, Николай Дойнов и др. Съюзът е създаден като „обществена творческа организация на българските учени, която трябва да съдейства за развитието на науката, за разпространение на научни знания и внедряване на научните достижения, за възпитаване на младите научни кадри и за разширяване на международното научно сътрудничество...”.

Врачанският клон на СНРБ си поставя за цел да обедини усилията на всички специалисти във Врачански окръг, които се занимават с разработването на научни и приложни проблеми свързани с промишлените технологии, селското стопанство, здравеопазването и историята на родния край. Негови членове стават научни работници и специалисти от: Опитната станция по бубарство – Враца, Научно-изследователски и производствен институт за болести по свинете – Враца, Институт по царевицата – Кнежа, Районна ветеринарна станция – Враца, лекари от Първостепенна окръжна болница – Враца, икономисти, инженери, историци, агрономи и др.

Година, след учредяването му, в СНРБ-Враца членуват 75 души, обединени в четири секции: Историко-филологическа, Медико-биологична и стоматологична, Агробиология и животновъдство и Ветеринарна медицина. Създадена е и пета – Инженерно-техническа секция. Дългогодишен творчески секретар на СНРБ – Враца е Николай Дойнов /от 1972 г./, а организационен секретар е Зоя Тодорова /от 1980 г./. През август 1979 г., с решение на ОбНС – Враца, на Съюза е предоставена безвъзмездно реставрираната сграда на ул. „Георги Пенчев” № 3 (Дановата къща – архитектурен паметник от местно значение). Открита е тържествено на 11 май 1984 г. (от акад. Кирил Братанов – председател на Съюза), когато е проведена и научна сесия, посветена на 40-та годишнина от създаването на Съюза на научните работници в България. Предоставената база за Дом на научните работници постепенно се превръща в място за активна научна, просветна и културна дейност. Започват да се организират и курсове за изучаване на чужди езици. През 1985 г. председател на СНРБ – Враца става акад. Никола Томов.

Във връзка с инженерно-внедрителската дейност, която започва да развива, през периода 1983-1986 г. СНРБ – Враца сключва 26 договора с Центъра за иженерно-внедрителска дейност София. През 1987 г. във Враца е създаден филиал на Центъра за научноизследователска и инженерно-внедрителска дейност.

През 1984 г. в Съюза членуват 112 научни работници, обединени в шест секции: Агробиология – 25 души, Ветеринарна медицина и зоотехника – 47 души, Медицина и стоматология – 11, Икономика – 7, Технически науки – 11, История и философия – 10. По-късно е учредена и секция Химия и физика. Колективен член на клона стават творческите съюзи в областта на образованието и културата.

Научната дейност на членовете на СНР е в синхрон и непрекъсната връзка със световните постижения на базата на широко международно сътрудничество с учени от цял свят. Много от специалистите и научните работници участват със свои разработки и споделят своя опит и достижения на международни конференции и симпозиуми в Париж, Москва, Мадрид, Букурещ, Лайпциг, Хановер, Атина, Прага и др.

Ръководството на Съюза си поставя за задача да популяризира дейността на своите членове. Издадени са 13 тома – резултат от дългогодишната творческа работа на научните работници от СНРБ – Враца. По този начин постиженията им стават достояние за обществеността и научните среди не само във Враца и региона, но и в страната и чужбина. Сред тях са: „Новости в историята, агробиологията, медицината и животновъдството”, „Научни трудове” в десет тома, „Интензификация на царевичното производство и свиневъдство” и мн. др.

След 10 ноември 1989 г. статутът на СНРБ – Враца се променя. С решение на Софийски градски съд от 25 септември 1990 г. той става самостоятелно юридическо лице в системата на Съюза на учените в България. Негови председатели са: ст.н.с. д-р Кирил Христов /1990-1991 г./, проф. Нешо Петровски /1991-1994 г./, ст.н.с. д-р Евгени Топалски от 1994 г.

През 1996 г. към Съюза на учените – Враца е учреден клуб „Жени в науката” с председател д-р Ст. Стоянова. Година по-късно е открит Център за дистанционно обучение на студенти по програма „Екология и опазване на околната среда” към НБУ – София. В обучението на студентите участват хабилитирани преподаватели, членове на СУ – Враца. През 2002 г. се дипломира първият випуск.

Съюзът на учените във Враца е организатор на проведените пет научни симпозиума с международно участие „Екология – устойчиво развитие”, материалите от които са издадени в сборници.

През годините са отпечатани много книги, научни съобщения, брошури, обзори, монографии и стотици научнопопулярни статии.


                                    Христина Христова - уредник в отдел „Най-нова история”

 Отчетно-изборно събрание на СНР - клон Враца, м. XII 1973 г.
Категория: Статии 2013 година | Добавено от: Klavdiya (11.02.2013) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 341
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси