Сценичният костюм на великия магьосник - Мистер Сенко се съхранява в Музея - Статии 2012 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:45Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2012 година

Сценичният костюм на великия магьосник - Мистер Сенко се съхранява в Музея
Сценичният костюм на великия магьосник - Мистер Сенко се съхранява в Музея

 

Евстати Христов Карайончев e роден на 12 февруари 1905 г. във Враца. Eдва 10-годишен след гибелта на баща си пристига в София, където започва да чиракува в кафенето срещу театър Одеон. Невръстният Евстати вечер гледа осветения с карбидни лампи вход на цирк България на ул. Пиротска 5 и мечтае да се появи на арената. Шансът го спохожда - става асистент на гостуващия през 1923 г. френски илюзионист Делоне - Мистериозният Турчин. Включвa се в малки артистични трупи, участва в програмите на български циркове. Учи номер след номер с безкрайно търпение и труд. Много от тях са измислени от самия него и са включени в златната книга на световното илюзионно изкуство.

От 1925 г. Мистер Сенко е професионален магьосник и 45 години от живота му минават в турнета у нас и в чужбина. От 1929 г. представя самостоятелни спектакли. Пръв от българските илюзионисти издига жанра до художествено изкуство. Името му става нарицателно. Знаят го няколко поколения. Пътува из цяла България, не пропуска и малките градчета и села. Играе за работници, сираци и болни. Немалко от спектаклите му са безплатни. Дава пари на фронтоваци, на гръцки бежанци, 52 000 лв. дарява на семействата на трима загинали граничари, 25 000 лв. за паметник на Съветската армия. Печели име на благодетел и дарител.

Евстати Христов е първият българин, осмелил се да се състезава пред най-големите магове в Европа. На Международния конгрес на илюзионното изкуство в Берлин през 1939 г. той за пръв път показва коронния си номер. Пред изумените погледи на най-известните илюзионисти в света той излиза от залата с главата си в ръка. С този изключително ефектен номер печели втора награда и световна славa. Сцените на Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио, Москва се наслаждават на илюзионното изкуство, представено от българския магьосник. Обаятелен и много елегантен той владее публиката.

Мистер Сенко достига върховете на магичното изкуство и печели високи международни отличия. През 1961 г. в Париж е обявен за Почетен член на Френската академия на илюзионистите. Награден е с орден Роберт Худен, избран е за почетен президент на Българския магичен клуб. Става почетен гражданин на Париж, София и родната си Враца. Благодарение на Мистър Сенко България става член на Европейската и на Световната организация на илюзионистите.

През 1965 г. с юбилеен спектакъл Мистер Сенко отбелязва своята 60-годишнина и последното си явяване на сцената.

Евстати Христов се радва като дете винаги когато е във Враца. Влезна ли в родния край, погледна ли настръхналите зъбери на Балкана някаква магия, каквато самият аз не мога да направя, ме обзема. Радвам се на всяко камъче, на всеки хорски поздрав, чувствам се като истински магьосник готов да извърши чудеса. Обиколих почти целия свят и винаги си спомням за родния град. При проверка на паспорта, с който пътувам, се гордеех, че пише - роден във Враца, България. Когато го напуснах, градът беше нищо пред туй, което виждам сега. Тези думи Мистер Сенко изрича в деня на своята 80-годишнина във Враца.

Умира през 1987 г. на 82-годишна възраст.

В края на 2005 и през 2007 г. Стефанка Карайончева - Мисис Сенко, съпруга на Христо - Сенко Младши, единствен син на Маестрото дарява на Регионален исторически музей – Враца сценичния костюм на Мистер Сенко, негови снимки и документи.

 

                            Христина Христова - уредник в отдел „Най-нова история”

 

 

 

 

Категория: Статии 2012 година | Добавено от: Klavdiya (09.03.2012) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 266 | Тагове: илюзионист, Мистер Сенко
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси