Образци от производството на ЗМО "Дружба" Враца се съхраняват в Музея повече от 30 години - Статии 2008 година - Най-нова история - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:28Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [2]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [4]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Най-нова история » Статии 2008 година

Образци от производството на ЗМО "Дружба" Враца се съхраняват в Музея повече от 30 години

Заводът за медицинско обзавеждане във Враца е създаден през януари 1964 г. като клон на „Медико инструментален и апаратурен завод” – София. Още през същата година се обособява като самостоятелно предприятие. За база е използван един от металните цехове на Промкомбинат „Вратцата”. Старите сгради на Комунални услуги са приспособени за канцеларии на ръководството, а конюшните – за производствени помещения. Директор е Недко Младенов, главен инженер – Станчо Станев, главен технолог – инж. Васил Орозов. Работата започва с 87 души и няколко стари машини. Произвежда се медицинска мебел за вътрешния пазар, за обзавеждане на болници и зъболекарски кабинети като: шкаф инструментален-витринен едно и двукрилен, лекарски бюра, аптечки, лекарски кушетки и други. Предприятието се създава с перспектива да усвои и започне производство на аптечно оборудване. Успоредно с производството се извършва разширението и строителството на завода. Първата копка за новите халета е направена на 5 март 1964 г. в западната част на града.

През 1965 г. асортиментът на медицинската мебел се разширява и започва производството на стол тръбен-лекарски и количка-носилка. Усвоява се технологията за производство на изделия от аптечното обзавеждане: аптечна количка, стол тапициран, шкафче с въртушка и шкафче с чекмедже. Сключен е договор за сътрудничество с Централен аптечен институт – Москва. Първата експедиция е направена през втората половина на 1966 г. ─ 389 комплекта. През 1967 г. завод „Дружба” се обособява като предприятие за производство на аптечно обзавеждане, предназначено предимно за износ в СССР. Производството на медицинска мебел е прехвърлено в предприятието към Врачанския затвор.

За пускова година на Завода е определена 1969. Сроковете са спазени и ЗМО „Дружба” е открит официално на 15 ноември.

През 1974 г. започва изграждането на цех „Електромедицински апарати”. В редовно производство се внедрява голяма гама изделия от направлението „Електролабораторни уреди и апарати”. От 1977-1978 г. се произвеждат и експедират ЕМА-Тонус 2, Фонокардиоселектор. и Инфундирен апарат. През 1979 г. предприятието изнася продукция за 15,5 млн. лв. В края на 1981 г. е създадена База за развитие и внедряване на аптечно и нестандартно оборудване. Започва производство и на електронни физиотерапевтични медицински апарати. Непрекъснато се внедряват нови технологии и се увеличава асортиментът на произвежданото аптечно и медицинско оборудване. Предприятието е удостоявано с високи държавни отличия и награди за дейността на работещите в него специалисти.

Образци от производството на ЗМО „Дружба”, снимки и рекламни материали, свързани с дейността на предприятието, се съхраняват във фондохранилищата на отдел „Най-нова история” при РИМ – Враца.

Христина Христова – зав. отдел „Най-нова история”

Категория: Статии 2008 година | Добавено от: garadinki (12.01.2010) | Автор: Христина Христова
Преглеждания: 469
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси