Нека ти покажа... едно СЪКРОВИЩЕ - Статии 2015 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:40Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2015 година

Нека ти покажа... едно СЪКРОВИЩЕ

Не! Не става дума за злато и сребро, перли и диаманти. Няма нищо общо със сандъците с монети от приказките. Нито пък с пещерата на Аладин или онази на Али Баба. Става дума за СЪКРОВИЩЕ – онова важното, ценното. Онова съкровище, което разказва за миналото ни, за това как и защо днешният човек е това което е – съкровищата не са само злато и сребро, съкровищата са навсякъде около нас. И ние трябва да се научим да ги откриваме, опознаваме и пазим.

Но нека ти покажа...

Съкровищата на един музей, цялата ни история събрана на едно място. Нашият музей е уникално място с уникално съдържание. В експозициите на РИМ – Враца може да видиш колекция от антични лампи. „Вълшебните“ предмети те очакват, за да ги потъркаш и откриеш своя изпълняващ желания Дух, също както в приказките. Но магията не свършва до тук. Съкровищницата е пълна – най-старата протописменост в света, плочката от Градешница, е доказателство за наличие на писменост по нашите земи още през Каменно-медната епоха; един от шедьоврите на праисторическата пластика – Богинята майка; раннохалколитни съдове; раннонеолитни гробове на мъж и на жена от края на VII хил. – началото на VI хил. пр. Хр.; златен амулет от края на каменно-медната епоха, единственият златен артефакт от тази епоха в Северозападна България; каменна мелница и хаван, доказващи развито земеделие по нашите земи още преди осем хиляди години; множество керамични съдове от близо 5900 г. пр. Хр. до епохата на Възраждането; каменен надпис в който се споменава средновековното име на град Враца – Вратица, доказващ наличието на манастир съществувал през ХІІІ в., който е имал специален царски статут; старобългарски накити; ръкописен сборник от 1772 г. на поп Тодор Врачански; костени иконки-амулети; сребърна мощехранилница; битови предмети и оръдия на труда; дивид от периода на Възраждането – по-заможните или по-образованите хора в Османската империя, в т. ч. и по българските земи, са носели дивита като символ и признак за образованост; дамги – по време на османското владичество всеки джелепчия (търговец на добитък) е имал своя личен печат – дамга, с която е дамгосвал стадата си; едно от най-ценните и впечатляващи свидетелства от епохата на Възраждането също се намира в „съкровищницата“ на РИМ – Враца - диплома по медицина на Спас Иванов, издадена през 1864 г. от Виенския университет; множество ордени; свидетелства; лични вещи на видни врачани от Възраждането до наши дни; богата колекция от вестници отпечатвани и издавани в началото на ХХ век.; и още, и още, много снимки, документи, предмети, разказващи нашата история. Мозайката от с. Галатин, надгробни стели, колони, каменна пластика, епиграфски паметници. Образци на Врачанската книжовна, иконописна и златарска школа. Оригинални снимки и архивни материали свързани с Христо Ботев и неговата чета, Манифестът за обявяване на Руско-турската война от 1877-1878 г., опълченски ордени, медали, оръжия. Над 1000 образци на минерали (скъпоценни и полускъпоценни камъни), скали и фосили (вкаменелости от флора и фауна). Уникалният за България Музей от хартия – мястото където имаш възможността да се докоснеш до експонати, за които иначе би трябвало да изминеш хиляди километри... А дори още не сме споменали етнографското богатство на комплекса „Св. Софроний Врачански“, както и това, което хората разбират, когато чуят думата „съкровище“ – именно нашата „великолепна четворка“ – Рогозенското съкровище и съкровищата от Могиланската могила, Букьовци и Галиче...

И всеки един експонат носи духа на своето време и своята лична история. Необятна е магията на нашия музей. Съкровищницата му е преизпълнена и те очаква, за да ти разкрие чудния свят на нашето минало. Това е истинското „съкровище“, което ще съхрани нас като народ и нашата история. „Съкровището“, което ще пази и разказва „приказката“ за нашето минало, на нас и на тези, които ще дойдат след нас. „Съкровище“, което има само тук, твоята история – срамна или не, повод за гордост или унизителна, но твоя – НАША! Виждал ли си ти това „съкровище“? Познаваш ли го? И искаш ли да разбереш?

Нека ти покажа...

 

Валя Илиева – специалист в отдел „Рекламно-информационна дейност и Музейна библиотека”

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (28.05.2015) | Автор: Валя Илиева
Преглеждания: 69
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси