Из Културния живот на РИМ- Враца през 2000-2015 г. - Статии 2015 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:22Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2015 година

Из Културния живот на РИМ- Враца през 2000-2015 г.

Традиционни прояви

Зимните Четения започнали през 1990 г. по инициатива на тогавашния директор на музея ст.н.с. Иван Райкински се утвърждават като форма за изява на музейните специалисти за целогодишната им научно-изследователска дейност. В тях се проследява плавното заменяне на поколенията историци с новото попълнение. Четенията са потребността от разширяване на историческите познания и събиране нови артефакти за регионалната ни памет. За 27-годишния период на издание са представени 221  разработки, включени в 7 направления: „Археология“, „Етнография“, „Възраждане“, „Нова история“, „Най-нова история“, „Художествена галерия“ и „Музеология“. 40 от тях са публикувани в авторитетни издания. За разглеждания период разработките наброяват 161.

От докладите на Направление „Археология“ научаваме новости за късноенеолитното селище Багачина, Монтанско и култовия център Бреста край Алтимир; за неолитното селище Оходен-Валога и „Заминец“ край Горна Кремена. Нови факти показват проучванията на античната и средновековна крепост Градище край Вратцата и на Западнобългарските землени валове. Пълни анализи се правят на Бронзовите печати от Северозападна България V-III в. пр. Хр. и на римските и късноантични лампи от богатите колекции на Регионалните музеи в Плевен, Монтана и музея в Лом.

Темите от Направление „Етнография“ разкриват богатите сюжети на българския фолклор, лечебния сила на билките, обичайните практики за плодородието на нивата и производите на традиционното бубарство и копринарство. И на първо място - Светът на детето -от къде тръгват историческите корени на детските игри, къде е детството на баба и дядо, как ги помним? Получаваме сведения за обредите при строеж на къща и спецификата на жилищната ни архитектура и за традиционния женски костюм, с наложилите се в впоследствие градски модни тенденции.

Разработките на Направление „Възраждане“ ни запознават със  сложните дебри на възрожденския печат и неговото разпространяване във Врачанския край по пътя на спомоществователството, проучват Приписките като ценен извор за историята ни през османското владичество и разглеждат живота „на ползу роду“ на видните ни възрожденци Александър Димитракиев, Мито Анков, Димитър Бошнаков, Стоян Заимов. Изтъкват ролята на църква „Св. Възнесение“ като ценен културно-исторически паметник и разглеждат сложната, нелека съдба на някои от врачанските съзаклятници, Ботеви четници и опълченци след освобождението ни чрез пенсионните им дела.

Направление „Нова история“ ни осведомява за Първата година от управлението на Демократическата партия през 1908 г., за историята на  Врачанското педагогическо училище. Проследява Демографската и социално-икономическа характеристика в периода 1878-1944 г. и спира вниманието ни на Българското инженерно-архитектурно дружество и развитието на есперантското движение във Враца. На фона на общата  характеристика се разглеждат моменти от личния живот на видните  врачани Иван Ст. Андрейчин, Васил Кънчов, Йордан Попгеоргиев, Цвятко Бобошевски, проф. Димитър Йоцов, братя Черневи и на врачанските архитекти Николови.

В Направление „Най-нова история“ научаваме за Създаването на Единната обществено-политическа ОФ организация във Врачанско и за дейността на БНЖС в периода 1944-1958 г. Темите проследяват Дейността на Народния съд във Враца и Демографско-социалната характеристика на врачани в периода 1944-1989 г. Допълват се с нови моменти историята на читалище „Развитие“ през годините 1944-1959 и се акцентира върху ролята на Библиотеката при читалището като културно-просветно средище на града ни през 1944-1974 г., като е проследена и историята на Детската музикална школа към Читалището.

Направление „Художествена галерия“ насочва вниманието в друга посока, където доминантата е естетико-художественото възприятие чрез мисъл, палитра и форма. Разработките хвърлят светлина върху една не дотам проучена материя като: „Обковът на Оряховското евангелие“, „Иконостасът на Възнесенската църква“ и Иконографският анализ на Ерусалимката на Цвятко Пупов от 1869 г. Запознават ни с „Иконописното творчество на рода Захариевци във Врачанско“, със „Стенописите в църквата „Св. Архангел Михаил“ в с. Тишевица“ и с Гравюрите на „Описанието на Йерусалим“ от музея в Оряхово“.

Направление „Музеология“ поднася теми за ролята на институцията ни като водещ културно-просветен център и предпочитано място за знания и отмора, за мястото на музейните специалисти в учебно-възпитателния процес. Разработките се базират на дългогодишни  наблюдения и оценки като: „Експозициите на РИМ във Враца през погледа на съвременника от „Книгите за впечатления“, „Дейността на музея отразена в местния печат“, „Типологичният обзор на временни ни експозиции-изложбите“ и „Ботевите чествания през годините 1976-2014 г.“

Мая Драганова - зав.отдел „Връзки с обществеността“

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (12.11.2015) | Автор: Мая Драганова
Преглеждания: 78
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси