"Тайните" на Регионален исторически музей - Враца - Статии 2014 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:46Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2014 година

"Тайните" на Регионален исторически музей - Враца

Можем ли да пишем без тема? Вероятно не е възможно, за това да си поставим условна такава - „Статия за Конкурент“. Разбира се, това е прекалено общо, но в процеса на писане ще конкретизираме и темата. В рубриката „От фондовете на музея“ са публикувани над 80 статии, популяризиращи културно-историческото наследство на Врачански регион, с образователна и възпитателна цел. Аз няма да Ви поучавам или възпитавам, не съм историк или пък научен работник, за това ще Ви разказвам „с думи прости“ и не за „съкровищата“ пазени във фондовете на музея, а за това как да достигнете до „тайните“ на музея.

И така магията започва...

Регионален исторически музей – Враца се намира на площад „Христо Ботев“. В дясно от паметника, точно зад „малката и невзрачна куличка на Куртпашови“ се е „сгушила“ величествената сграда на нашия музей. Но нека с това приключим с физическото положение на РИМ-Враца, защото музеят живее свой собствен живот в интернет пространството – най-неудачното място за укриване на „тайни“. Може би някой ще каже: „Че какви тайни може да има един музей?“ – но всичко, което не достига до широката публика е един вид „музейна тайна“.  Отдел „Рекламно-информационен“  през изминалата година положи усилия да промени това и да популяризира дейността на музея във виртуалното пространство - в социалните мрежи, които в последните години се налагат като основен източник на информация.

Създадената, преди година, страница на Регионален исторически музей – Враца във фейсбук, вече има своите 1919 приятели (към датата на написване на статията – б.а.), до които ежедневно достига информация за събитията, изложбите, временните експозиции и изобщо цялата дейност на музея. И не само това, но наред с „предстоящото“, до хората достига и това, което е интересно и може да бъде видяно в постоянните експозиции, чрез рубриката „Нека ти покажа...“. Във всекидневното бълване на информация трябва да отбележим и „Историческия календар“ – въпреки, че данните в него отразяват събитията за конкретната дата само до 1986 г. – не можем да отречем, че това е рубрика, радваща се на голям интерес. Възползвайки се максимално от безграничните възможности на интернет, музеят започна и представянето си по далеч по-интерактивния начин с „движещи се картинки“, средство, което нито едно печатно издание не може да предложи, но пък за сметка на това, може да сподели тази „тайна“ с околния свят – Регионален исторически музей – Враца представя дейността и експозициите си, чрез своя профил в най-големия сайт за видео споделяне YouTube. Съвсем ново начинание в рекламата на музея, но с обещаващо бъдеще. Бавно, но упорито, музеят навлиза и превзема интернет пространството, разполагайки се нагло и натрапчиво във Facebook, Twitter, YouTube, електронния каталог InfoRegister... намествайки се, дори, в информационно приложение за Android, каквото е Getlokal – място от което всеки, „жертва“ на новите технологии, може да черпи информация за предстоящи мероприятия, за заведения, хотели, институции, в близост до настоящето си местоположение... Разбира се, не можем да не споменем и изконната основа на която се гради всичко това – официалният сайт на музея – www.vratsamuseum.com Най-подробният, най-точният и най-актуален информатор за музея, дейността, експозициите, дори колектива. Сайтът на Музейната библиотека (www.vratsamuseum.ovo.bg), също е своеобразен извор на информация, пътеводител в историята, както на музея, така и на Врачанския край като цяло. А форумът, намиращ се на същия този сайт, е бърз и лесен начин да споделите или получите информация за конкретни събития или личности от миналото.

И за финал, ако ми позволите да перифразирам „другаря Вапцаров“ – за присъствието на РИМ – Враца в интернет, мога само да кажа:

 

„Той е тук

и там. –

Навред. –

Акаунт във мрежа

смачкан „пост“

портрет...

Навред е той!

Навред е той!“

 

Е, читателю, опитах се да не спестявам нищичко от начините за достигане до музея на Враца. Да не спестявам нищичко от това как да се информираме за случващото се в музея на Враца. Но най-голямата „тайна“ не мога да ти я разкрия – а именно „съкровищата“, които пази музеят. Историята, която пази музеят – твоята история, твоето минало!

Ела и го научи сам – вече знаеш как!

Валя Илиева - отдел "Музейна библиотека и Рекламно-информационен център"

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (27.11.2014) | Автор: Валя Илиева
Преглеждания: 168
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси