Работата на музейните специалист с младежта през 2010 - 2012 година - Статии 2014 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:33Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2014 година

Работата на музейните специалист с младежта през 2010 - 2012 година

Музейните специалисти се трудят ежедневно в посоката родолюбиво възпитание на младото поколение, а публикациите за проявите ни възлизат на 88. Отговарящ в музея за образователните програми и учебни технологии е Тихомир Машов. С подчертана харизма и усет той рабооти с деца и родители в образователната ни програма: семейство-училище-общество. С хвалебствия вестниците отразяват проявата за Хайдушката вечер в заглавията: „Музей организира „Хайдушка вечер“ и „Хайдути си избраха воеводка с изпит на лъвски скок“ („Шанс експрес“ и „Зов нюз“). Калина Кръстева в „Шанс нюз“ отбеляза инициативата: „Тийнейджъри правят в музея дискусия и изложба на тема: „Новите символи на прехода“. А рубриката „Афиш“ анонсира занимателно-познавателна игра – Експедицията „Богатствата на Враца“ през 2011 г.

Празниците традиционни и настоящи, носят спойката на радостта и веселието. През май 2010 г. дворcj на ЕВК „Св. Софроний Врачански” се изпълни с усмивките на децата от Детския фолклорен празник „Тумба-лумба иха ха - чудна детска веселба“ („Шанс нюз“), а през юни присъстваха на традиционния „Еньовден“. През следващата 2011 г. други празници освежиха комплекса – за „Лазаровден“ и „Българският дух живее чрез фолклора“. Наши колеги, оказвайки методическо съдействие на детски градини и училища, с готовност се включиха в инициативата на РБ „Христо Ботев“ за участие в Летни читални през топлите месеци на 2010, 2011 и 2012 г. В „Лято 2011“ участваха над 1200 деца и младежи от Враца. Вестниците отразяваха Читалнята и през 2012.

От 2005 г. в ЕВК „Св. Кофроний Врачански” функционират Детски работилници за мартеници, за Великденски писани яйца и за Коледни суровакници, а възпитаници на детските заведения и началните класове показват умения. Етнографите ги запознават със значението на ритуалите и ролята на символите. Най-сполучливите изработки намират място в камерни изложби. В-к „Слово плюс“  информира, как „Децата чуха за първи път „китчица“ и „плетушка“, а Майя Пеева публикува: „Мартеницата – заветът на предците ни за добронамереност“`2012 г. По Великден Работилничка за рисувани яйца, отново събра малчуганите. „Конкурент“ написа през април 2011: „Деца боядисват заедно яйца за Великден и руската Пасха“, а «Коледните работилнички зарадваха аудиторията с изложби от пъстри суровачки» („Шанс нюз“ и „Зов нюз“). Малките възпитаници участваха в „Детския музей на българските традиции“ от септември 2010 г. („Конкурент“), в „Изработване на кукли типични за региона по стари традиции“ през ноември 2011 г. (в. „Зов нюз“) и в детската игра „Стара игра-нови лица“ („Шанс нюз“`2012).

През годините експозициите приеха младежкото творческо присъствие чрез изложбите: „Деца подредиха етнографска изложба“. Инициативата е по проект „Миналото днес“ и „Млади художници взеха награди от „Врачанска есен“. През 2012 г. „21 абитуриенти се представиха с чудесни платна“, отрази в. „Конкурент“, а Павлина Пецева констатира: „Традиционната изложба на випуска от СОУ „Отец Паисий“ събра очите на хората“. За същата Янита Петрова в „Зов нюз“ сподели: „Ако посланието е правилно разбрано, успехът е гарантиран!“

През 2012 г. археолозите излязоха с похвална инициатива чрез Програма от мероприятия за патриотичното възпитание на младите хора – съвместна проява на Общината и музея, с участието на СОУ „Отец Паисий“, СОУ „Климент Охридски“ и СОУ „Христо Ботев“ и атракционен парк „Приказката“. Тя стартира на 18 април 2012 г. под ръководството на д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Под формата на раздвижен античен пазар, присъстващите битуваха в епохата, научаваха за древните технологии при направа на керамични съдове и участваха в състезания по стрелба с лъкове. Занятията отразяваха медиите: „Възпитават младежи на патриотизъм“ („Враца днес“); „Продаваха антики във Врачанския музей“ („Шанс нюз“); „Антична ковачница отвори врати за ученици“ („Зов за истина“). Практическите занимания включиха съревнование по стрелба със спортен лък в увеселителен парк „Приказката“ където: „Атиняните“ надвиха „Спартанците“ в стрелба с лък“ („Слово плюс“).

Урочната работа е и си остава постоянна величина музей-училище, за онагледяване на учебния материал чрез експозициите ни. За един „Учебен час в музея“ по литература на СОУ „Хр. Ботев“ в „Ботевата зала“ съобщава в. „Шанс нюз“ през януари`2010 г. Валя Тошкова от „Враца днес“ отрази „Урока по родолюбие в ЦДГ „Европейчета“, а Петьо Донков в „Зов нюз“ написа: „Запознават се с историята на видните врачани и дарители“, визирайки урока на ПМГ «Акад. Иван Ценов» в ЕВК «Св. Софроний Врачански».

Обратната връзка на сътрудничество „Младежи-Музей“ от няколко години е утвърден факт. Младежката организация на ВМРО и клуб „Родолюбец“ при СОУ „Хр. Ботев“ подписаха през май 2010 г. споразумение с ръководството на музея за съвместни инициативи, публикувано в „Зов нюз“: „Младежи ще подпомагат работата на музея“. Работата ни сред младите хора ще продължи и в бъдеще, с цел развитие на историцизъм и културна приемственост сред подрастващите.

Мая Драганова - уредник в РИМ-Враца

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (12.04.2014) | Автор: Мая Драганова
Преглеждания: 89
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси