Отзиви в местния печат за археологическите проучвания на Регионален исторически музей - Враца през 2010 - 2012 година - Статии 2014 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2014 година

Отзиви в местния печат за археологическите проучвания на Регионален исторически музей - Враца през 2010 - 2012 година

Музейните специалисти ежедневно отварят вратите на историческото познание с не леката задача да търсят и откриват нови артефакти за попълване празнините в историята ни. От 2010 до 2012 г. врачанските вестници в 107 заглавия поместват отзиви за изследователската дейност на археолозите. От компетентната им, обективна преценка зависи вярното тълкуване на артефактите за представения музеен продукт. Разбира се в дейността си не са сами. Със съдействието на музейното и общинско ръководства и отпусканата им финансова обезпеченост откриват археологическия сезон и обогатяват фондовите си постъпления. Тези финанси не остават незабелязани за медиите, които ги поставят на показ на общественото внимание. Така напр. в-к „Зов за истина“ от 2009 г. отбелязва, че „16 000 за разкопки изхарчили археолозите“ като допълва, че сумата е от приходи на РИМ – Враца. „Шанс експрес“ информира, че „Отпускат 5 бона за разкопки в Оходен“; „Враца днес“ и „Конкурент“ пишат, как „Бъдеще в миналото“ дава 12 бона за археология“, а в-к „Шанс нюз“ дори акцентира на „Скандала с фондацията финансирала разкопките в Оходен“, при който „Вместо данъчно облекчение се получил допълнителен налог за меценатите“.

Теренната археологическа дейност се третира от журналистите по особен начин. На дневен ред бе сензационната информация на вестниците „Слово плюс“ и „Шанс експрес“, че „Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на „Калето“, а „Шанс“ и „Зов нюз“ отразиха: „Археолози пак копаят в зоната за ядрени отпадъци“. Елеонора Цанова от „Слово плюс“ показа „Уникалното заснемане на гробници за трибалите – непознатите траки“ и как „Врачанските археолози откриха светилище на Слънцето“. Следват статиите „Писмеността е тръгнала по света от село Градешница“ и „Търсят антично селище под главен път“ където „Археолози правят спасителни разкопки в слънчогледова нива до село Нефела” - „Зов нюз“ „Враца днес“ и  „Шанс нюз“.

Към археологическите обекти особен интерес проявяват и граждани, търсещи сензация и новости. Така например посещението на ген. Валери Стаменов на разкопките край „Вратцата“ и срещата му с археолозите Торбов и Петрова (окт. 2010 и 2011 г.) бе отразено в „Шанс експрес“ и „Враца днес“. Как „Американски туристи се интересуват от археологически разкопки край Оходен“ и от незапомнени времена празникът на врачанското село е на свети Дух, ни осведомява Албена Каменова от „Конкурент” през 2012 г.

Показаните резултати от археологическите проучвания са обнадеждаващи и налице. Последните години ни поднесоха интересни открития, за които медиите затръбяха. Журналистката Райна Тошева от в-к „Шанс нюз“ написа: „Изровиха свастика на 7 хиляди години“ и „Намериха древния Ричард Гиър край Хубавата жена“. За „Посрещането на Христо в музея“ писаха Галина Ганова и Павлина Пецева („Конкурент“). Следваха новости около: „Открита е християнска църква в местността „Градище“ край Враца“. Вероятно храмът е изграден още през VІ в. по времето на византийския император Юстиниан. И интересен е въпросът как артефактите на Филипи са се оказали в прохода Вратцата където е съществувало тракийско селище. („Конкурент“).

Интригуващите сведения от археологическата 2011 продължават и през следващата 2012 г., на страниците на пресата в заглавията: „Георги Ганецовски откри пластина от обсидиан, д-р Нарцис Торбов – ранно-византийска църква“ („Конкурент“, 2011); „Експериментална археология разбулва загадките на времето“ (в. „Шанс нюз“); „Рога на 8000 години открити край Оходен-Валога от Ганецовски“, („Слово плюс“). „Археолог разгадава шифъра на Слънцето“  и „Дете е пожертвано в най-ранното светилище на Слънцето“ (Райна Тошева за скелета на 3-годишно дете в Оходен, „Шанс нюз“`2012) и пр.

Добрите практики утвърдиха в хода на теренната изследователска дейност да се реализират и показни занятия, като спойка между минали и настоящи умения. Това се извършва чрез професионалния усет на археолога, вплитащ резултатите от проучените земни пластове, в природния целогодишен цикъл. Влизайки в на този закономерен кръговрат се стреми към единство на информация чрез артефактите, породили и утвърдили бъдещи традиции. Тук трябва да отбележим сведенията за засяване на хлебно зърно чрез древен ритуал, извършен по време на есенното Равноденствие`2011 и плодната му лятна жътва`2012, приготвянето на хляб от дребнозърнест лимец - т.нар. „хляб от Бога”, съревнованията за пъргавост и точност по стрелба и ритуала за Посрещане на Зимното Слънцестоене`2012.

Сезонът на приключване на археологическото лято е съпътстван с празници и подреждане на временни експозиции с новооткрити артефакти, където археолозите правят отчет за успешна финансова и теренно-изслеводателска година. Показаните във витрините артефакти хвърлят светлина към непроученото от щедрите земни пластове, в очакване на нови открития в следващия, по-благодатен археологически сезон. Почти винаги камерните изложби са придружени с пресконференция пред журналисти, помествайки резултатите в информационните си рубрики. „Приключи археологически сезон 2010“, информират „Враца днес“ и „Конкурент“; „Археолозите от Враца отчитат успешен сезон“ и „Директорът на музея Илия Стоянов се хвали с уникални и може би световни резултати”, отбелязва Павлина Пецева в („Конкурент”`2010). Отразено е и предложението на археолозите „Оходен да се превърне в туристическа атракция“ („Зов нюз“`2011 г.). Впоследствие, от 2009 г. камерните им изложби отстъпиха място на по-мащабни такива, заемащи целия ІІІ-и етаж и включващи не само събирателската музейна дейност за предходната година, но и даренията от частни лица, неправителствени и държавни организации, имащи отношение към памет и история. В материала си от април`2013, Елеонора Цанова от „Слово плюс“ не пропусна и последната изложба „Постъпления`2012“, озаглавен „Поклон пред нашите дарители!“, като акцентира на числото на постъпилите при нас експонати.

В обобщение на раздела като естествено продължение следва направлението, обединяващо дейността на цялата музейна колегия, а именно – Работата ни с подрастващото поколение, което ще разгледам в следващия материал.

Мая Драганова - уредник в РИМ-Враца

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (12.04.2014) | Автор: Мая Драганова
Преглеждания: 124
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси