Дейността на Регионален исторически музей - Враца отразена в местния печат от 2010 до 2012 година - Статии 2013 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:27Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2013 година

Дейността на Регионален исторически музей - Враца отразена в местния печат от 2010 до 2012 година

Навлизането на технологиите в обществения и културен живот изведоха важен приоритет за служителите на музея, работещи в материалната и духовна сфера. Чрез пречупване на установените стереотипи и усвояване на новостите, ежедневно да отварят вратите на историческото познание, да развиват личностните умения в моделиране на културно-естетически критерии на населението от Враца и региона. В този процес не маловажна роля се пада на врачанските вестници, които се превърнаха в огледален образ на готовия музеен продукт, предназначен за обществеността – оценявайки го отстрани, популяризирайки и анализирайки го.

Започвайки работа по темата в Регионална библиотека „Христо Ботев“ от 2010 г. до 2012 г. вкл. прегледах общо 1775 бр. на седем вестника: седмичниците „Зов за истина“, „Слово плюс“ и „Шанс експрес“; ежедневниците „Конкурент“ и „Зов нюз“, в. „Шанс нюз“ - излизащ вторник и четвъртък и в. „Враца днес“ - вторник и петък. Този преглед се наложи и от необходимостта за издирване на наши публикации и такива, за музейната дейност при изготвяне на ежемесечните ни Информационни бюлетини.

При направения обзор за годините се установи, че публикуваните музейни прояви, се четат в 928 заглавия, а тези - на музейните специалисти, в 152. Държа да подчертая, че това съвсем не е пълната цифра, тъй като не всички вестници достигаха до мен, поради заетост от други читатели, или обработка в отдел „Краезнание“. Статистиката подчертавам и с презумцията, да наблегна на особения журналистически интерес към проявите ни за посочения 3-годишен период. Проследявайки заглавията на публикациите, тематично ги насочвам в няколко направления, както следва: Направление І – Публикации за Музейни четения, статии и мнения; Направление ІІ – Отзиви за Археологическите проучвания и мероприятията свързани с тях; Направление ІІІ – Публикации отразяващи Работата с подрастващите; Направление ІV – Тържества, Вечери, Празници; Направление V – Информации за Историческите и Художествени изложби и Направление VІ – Наши обществени и медийни участия. От гореизложените ще представя първите три в съкратен вариант.

Направление І/ Музейни четения, Представяния и Мнения

Дейността на РИМ – Враца от 2010 до 2012 г. присъстваше на вестникарските страници чрез публикации за проявите и разработките ни от Зимните четения. В класацията това направление води със 190 заглавия. Четенията са отчета на колегите за целогодишната им дейност по дадена тема, представена пред аудиторията в началото на следващата календарна година. Започнали през 1990 г., техният брой достигна числото 24, а представените теми – 221. С времето се превърнаха в притегателен център за желаещите да научат новости около откритията в специализираната музейна дейност. Поради финансови затруднения, разработките не намериха място като публикации в музейните издания на „Библиотека Български Северозапад“ към ИМСЗБ, а  тяхно поле за изява стана местната преса. От години наред в. „Конкурент“ поддържа рубриката „От Фондовете на музея“, където всеки четвъртък присъстваме на страниците му. Така трудът ни не отива в забвение, а става достояние на по-широк кръг любознателни читатели, които не са могли да присъстват на първоначалното им представяне. Информация за тях намираме в културните поредици „Афиш“ на в-к „Шанс нюз“, в „Културен календар“ на „Враца днес“ и в рубриката „Накратко“ на „Зов за истина“.

В раздел „Наши представяния“ включваме статиите с историческа и фолклорна проблематика, наши Лични мнения и такива по Злободневни въпроси. Чрез тях се стремим да държим будно общественото съзнание към историческите ни корени и да напомняме за бурния и нелек път на редица достойни врачани. Като статиите: „Трифон Зарезан е празник отреден за оказване по-особена почит и признание“ и „В очакване на Бъдни вечер“ интервюта с доц. д-р Й. Манкова пред в. „Зов нюз”`2011 г. и в-к „Враца днес”`2012 г.; „Св. Софроний Врачански – закрилника на Враца“ и „Кръстьо Пишурка е врачанин, издигнал Лом на европейско културно равнище“; „Беседа за родолюбеца Хаджи Тошо“ и „Свята длъжност е да помогнеш на отечеството си“ - за Козма Тричков, статии на Валерия Тарашоева, поместени във „Враца днес“, „Зов нюз“, „Шанс нюз“ и „Конкурент“ или „Традицията на мартеницата е жива и зарежда хората с вяра“ материал на Недка Димитрова в „Конкурент“ и др.

В поредиците Лични мнения и „Злободневен въпрос към...“ са публикувани мненията ни за знакови дати и личности, а именно: „11 март –двоен празник за Врачанската епархия“; „Да споменем Васил Левски“; „Поклон и вечна слава на героите освободители!“ (мнения на В. Тарашоева, отразени в. „Конкурент“ от 2011);  „Още в гимназията исках да стана археолог“ и „Какво предстои през новия археологически сезон?“ (интервюта пред „Враца днес“ и Зов нюз“ с археолога Г. Ганецовски`2012); „Врачани грижат ли се за историческото наследство“ и „Две са даденостите ни – карст и историческо наследство“ - интервюта с директора на музея Илия Стоянов; „Трябва да се приеме, че културата може да се продава и може да бъде продукт“, е мнението на Тихомир Машов и редица други. Полемиката се води целогодишно на страниците на вестниците, като се акцентира на позициите на професионалистите в съответната област, което мотивира за правилното решаване на наболелите проблеми.

През разглежданите години, в експозициите вървяха Дискусии за исторически дати и Презентации на нови книги – и с наше участие, и като домакини. Уредниците Ваня Желязкова и Тихомир Машов организираха с ученици от средните училища Дискусията по повод 100 години от началото на Балканските войни с презентация, показваща участието на местните полкове в нея. Проявата отразиха  вестниците „Враца днес“ и „Афиш“ на в. „Зов нюз“.

Вестник „Шанс експрес“ отбеляза, „Цветана Евгениева издаде книга за обикновените чудеса“ и представи заглавието й „Шарена река на времето“`2011 г. Журналистката Наташа Войкина от „Шанс нюз“ пък сподели за друго представяне, през март с.г. на, цитирам: „ценна книга за историята на Възнесенския храм“, а Майя Пеева публикува за „Професора-анестезиолог издал книга за св. Софроний Врачански“ - става дума за проф. д-р Венко Александров. Пак от същия вестник научаваме за представянето през септември 2011 г. на книгата „Коренът“, проследяваща жизнения и творчески път на учителката Лиляна Нинова. Вестник „Враца днес“ публикува за „Новия роман на Маргарит Абаджиев“ - „Шакона пасион“ през 2010 г. и за гостуването на Благовеста Касабова с представяне на книгата „Ръми в душата ми“. Журналистът Петьо Донков в „Зов нюз“ информира за срещата на Николай Костов с врачанската общественост и, цитирам, за: „широката обществена дискусия предизвикала“ книгата му за „Кроватова Велика Болгария“ - „Скити, готи, хуни, българи“ от май 2011 г.

При гореизложени прояви преобладаваща бе по-възрастната аудитория, а повечето от представянията се поднасяха по установения обичаен модел, без да бъде разчупен шаблона и това е напълно обяснимо. Срещите протичаха задушевно, в топли дружески разговори на чаша вино, а присъстващите, усещайки необходимостта им, се отдаваха на свидни спомени, преплетени с настоящия ден, надявайки се за по-обнадеждаващи времена.

Мая Драганова- уредник в РИМ-Враца

Категория: Статии 2013 година | Добавено от: garadinki (12.04.2013) | Автор: Мая Драганова
Преглеждания: 116
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси