Изложбите на ХГ "Иван Фунев" при Регионален исторически музей - Враца - Статии 2012 година - Културно-масова работа - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:48Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [7]
Статии 2015 година [3]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Културно-масова работа » Статии 2012 година

Изложбите на ХГ "Иван Фунев" при Регионален исторически музей - Враца

Художествено-творческите изложби на ХГ „Иван Фунев“ при Регионалния исторически музей отразяват старанията на галеристите за популяризиране творческите умения на колегите им, чрез произведенията на изкуството. Подреждането на временни експозиции с техни творби внася друга атмосфера в експозиционните зали, изпълва ги с особен вид енергия и житейска философия. Те извисяват и облагородяват по свой начин духовността, отдалечавайки се от практицизма на времето. На фона на суровия обществен климат се стремят да моделират свой – по-хуманен и харизматичен. Тези изложби не внасят документално-управленчески заряд, липсва строгостта на историческата проблематика, но ежедневието присъства в друг аспект – радостта от живота и красотата, отразени в слънчевата палитра. Спецификата  на изложбите ги типологизира така: Традиционни, Тематични, Юбилейни, Авторски, От Фондовете на галерията, Пленери и Гостуващи изложби.

При типа Традиционни изложби доминиращо място заемат изложбите през Ботевите дни. Това са: Общата художествена изложба „Земята на Ботев – 1876-1981 г.“; Изложбата на художниците-земляци с революционна тематика, ОХГ (1984, 1985, 1993, 1996-1999, 2000, 2002 и 2003, 2008-2010 г.); НХИ „Земята на Ботев“ през 2001 и 2011 г.; „Национално-освободителните борби в съвременното българско изкуство“ на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен; Изложбата от фонда на ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново и 30 години от Първата НХИ „Земята на Ботев“. Тук са изложбите за Коледните и Новогодишни празници като Коледната изложба с избрани творби на врачанските художници през 2007 г., 2009 г. и 2011 г., Фотоизложбата „България в блясък“ от 2010 г. и др.

При другия тип Тематични изложби се наблюдава социализация в произведенията на изкуството за събиране на елитни творби по съответната тема. Техен приоритет са естетическите критерии при подбора, подчинени на жанровото разнообразие. Това са: „Международната изложба на детската рисунка“; изложбата „Старобългарско изкуство – църкви и манастири“; „Българката на синора на две епохи“ и „Българката в изобразителното изкуство“; „Графика, живопис, скулптура, приложни изкуства“; Изложбата на детски рисунки по френски мотиви през Седмицата на франкофонията (20-25 март), „Пролет-2004“ на възпитаниците от СОУ „Отец Паисий“ и изложбата „Възрожденски икони от ХIХ в.“, съвместно с ИМ в Оряхово.

Юбилейните изложби най-често са запълвали галерийните зали през годините. Чрез тях галеристите са се стремяли да отдадат заслужено място на всеки творец и го изведат от сянката на забвението. Списъкът е твърде дълъг, като се започне с 80-годишнината от рождението на Борис Ангелушев, „100 години Райко Алексиев“, 120 и 125 години на проф. Андрей Николов, „Четиридесет години Алея-паметник „Ботев път“, 90 и 100-годишнината на Сидония Атанасова, за 100 и 110-годишнина на Пенчо Георгиев, за 100-годишнината на проф. Иван Фунев, на Кирил Буюклийски, на възпитаниците от Текстилния техникум и на Коста Диков, за 95-та годишнина на Крум Панов, Димитър Македонски и скулптора Владимир Цветков, за 80-та годишнина на Христо Веков, за 75-та годишнина на Любомир Минковски, Васил Габровски, Цветан Цонев и Цено Ценов, възпоменателните изложби „75 години Илия Беширов“, „Карикатура“ на Виктор Борисов и „Скулптура“ на Георги Тишков по повод 65-та им годишнина; „Цветната магия“ на художничката Катя Василева и изложбата на Петър Къчев за 55-та му годишнина. Трябва да отразим изложбите „Скулптурата“ на Красимир Кръстев и по „По Моста на Безвремието“ на Красимир Тодоров по повод техния 50-годишен юбилей. А в „Избраните творби от фонда на ХГ „Иван Фунев“ – Враца“ е очертан целият 45-годишен път от създаването й.

Натрупаният житейски опит творците често поднасят на публиката чрез Авторски  изложби, които отразяват светогледа и творческия им талант. Такава е изложбата на Тодор Деков от „Театрални шаржове и карикатури“. Нееднократно аудиторията се е любувала на жизнерадостните багри в творбите на Никола Пилчев; на Владимир и Деян Ганецовски; произведенията на Никодим Ненов, Росен Рашев, Силвия Равнополска, Георги и Николай Тишкови и Моника Игаренска, привличали в залите ни десетки почитатели, а изложбите „Красотата е край нас“ на Любен Насков и на проф. Георги Костов, „Българските манастири“ на Румен Йовов, „Графиката“ на Кирил Беков и „Графичния дизайн-плакат запазен знак“ на Красимир Кръстев и до днес се помнят от ценителите на художественото и графично майсторство. Не може да не отразим „Дарът от сърце“ на проф. Н. Русчуклиев, „Живописта, графичния дизайн и ретрото“ на Илия Илиев и Благотворителната изложба за археологическите разкопки при Вратцата на скулптора Красимир Кръстев и живописеца Рихард Подлиска – Австрия. През последните години художникът Александър Василев-Василевса щурмува нееднократно залите ни с поредица свои изложби: „Надежда“, „Живопис“, „Метаморфози“ и др. Чрез фотографското умение на Лъчезар Лалов се открехва загадъчния свят на светло-сянката в обектива с изложбата „Художествена фотография“. Завършваме този дял с изложбите на Явор Витанов и внушителната ретроспективна „Живопис и металопластика“ на Тодор Ваков.

Съществено място заемат временните експозиции от Фондовете на галерията. Качествената галерийна дейност изисква от уредниците водене на компетентна компютърна и фото-документация при съхраняване в архив на направените през годините изложби и документиране фонда на електронен носител. Усилията им в тази посока улесняват работата и в подбора при експониране на творби от богатия галериен фонд или при фондови обмен с други галерии от страната. Достояние на публиката е многообразното жанрово и авторско присъствие в изложбите за Борис Коцев, за проф. Цено Тодоров, „Пейзажа“ и „Скулптурното наследство на проф. Иван Фунев“, в „Избраните творби от фонда на Художествената ни галерия“ и, не на последно място, в „Жената-извор на вдъхновение“.

Изложбите се третират като комуникация и послание към публиката с възпитателни и образователни цели, а „отварянето“ на залите и включването на аудиторията в творческата галерийна дейност създават атмосфера на празничност за млади таланти, намиращи при нас поле за изява. Ярко е присъствието на възпитаниците от училищата по изкуствата чрез Пленери и свои изложби, зачестили след 2000 година, като: Изложбата на възпитаниците от Художествените училища, родени във Врачански окръг и Изложбата от творби на млади врачански художници на СОУ „Отец Паисий“ от юни 2000 г.; Пленерът „Врачанска есен`2003“ и Националния пленер по живопис`2005 на средните училища от Враца, Видин, Ямбол, София, Пловдив, Силистра, Русе и Пазарджик; „Изящното и приложно изкуство“ на Випуск`2005 от СОУ „Отец Паисий“ и Пленерът „Забележителностите на Враца“`2008 г. на ученици от Елин Пелин, Видин, Кюстендил, Пазарджик и Враца. Изложбата от дипломни работи на зрелостниците от паралелка „Изобразително изкуство“ - „Випуск`2008 и 2010“ на СОУ „Отец Паисий“ и участието им в VІ-тия  и VІІ-ми национални пленери по изобразително изкуство „Врачанска есен`2010“ и „Врачанска есен`2011“.

Сполучливи възможности галерията да хвърля мостове за културен обмен с други галерии откриваме в Гостуващите изложби. Чрез тях опознаваме света, научаваме за традиции и събития в художествения и културен живот на градове и държави. Тук продуценти са обществени организации, фондации, Културно-информационни центрове и чуждестранните посолства. За отговорното ниво на проявите говори присъствието на посланици и високопоставени гости при откриването им.  Такива са изложбите на руския художник Григорий Зинченко, на „Детските рисунки от цял свят“ съвместно с КИЦ на град Целе, Словения, изложбата на Севернокорейските художници чрез посолството на Северна Корея у нас; гостуването на известни румънски художници от гр. Крайова, на „Музея на восъчните фигури“ от Санкт-Петербург, Русия през 2006 и 2008 г., „Вдъхновения от Монголия“, открита от посланика на Република Монголия у нас и „Елементи от Съвременния Китайски Дизайн“, организирана чрез Китайското  посолство в България през 2011 г. Мобилните временни експозиции периодично пренареждат и освежават залите ни с произведения на местни и национални автори като тези за „30 годишнината на ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, „Смехът и горчилката на Александър Добринов“ на СГХГ, „Съвременна българска живопис и графика“ на ХГ „Кирил Петров“ –Монтана, на НХГ, на Софийски ИМ и музея в Самоков, на Плевенската ХГ, на Представителството на СБХ – Враца, прието в Народното събрание – София, а така също и гостуванията на Художествените галерии от Видин, Берковица, Ботевград, Бяла Слатина, Мездра и Белоградчик.

Залите на Художествената ни галерия, в общ интериор с разчупените експозиционни музейни пространства, задоволяват културно-естетическите потребности на аудиторията, но художествените експозиции могат да бъдат изнесени и другаде – например в сгради с натоварен исторически контекст като култова такава – храм, на форум – площад или пазар или в ренесансова постройка – кула или замък, което би разчупило рамките на традицията и пространственото ограничение.

Временните изложби се включват в арсенала на една от най-сполучливите ни дейности, където гъвкавостта и професионализма на уредниците е от особено значение. Показателите за социалния им ефект са: количествени – по броя на посетителите и качествени – за адекватно разчитане посланието на творците и времето от страна на публиката. Галерията следва и просветителски стратегии чрез реализиране на програми сред учащите се, чрез  разпространяването на луксозни издания-каталози и чрез участие в международни симпозиуми и в атрактивни проекти за популяризиране на творческите си постижения. Доколко са успяли в широкоспектърната си художествена програма говорят гореизложените факти.

Мая Драганова- уредник в РИМ-Враца

Категория: Статии 2012 година | Добавено от: garadinki (12.12.2012) | Автор: Мая Драганова
Преглеждания: 169
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси