85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ГАБРОВСКИ 1930 - 2015 г. - Статии 2015 година - Художествена галерия - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:28Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2010 година [1]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [2]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Художествена галерия » Статии 2015 година

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ГАБРОВСКИ 1930 - 2015 г.

Васил Габровски е роден на 16 март 1930 г. в Бяла Слатина. Учил е живопис в Художествената академия при проф. Борис Митов. Член е на Съюза на българските художници от 1966 г. и е един от основателите на секциите „Монументални изкуства и дизайн”. Специализира в Полша – град Лодз. Участвал е в редица представителни изложби у нас и в чужбина с дизайнерски разработки, живопис, монументални творби. Урежда редица самостоятелни изложби, участва многократно в Общи и Представителни изложби на СБХ, в Международни изложби във Франция, Италия, Германия, Чехия, Унгария, Русия. Негови творби са притежание на много художествени галерии и частни колекции, в това число и на ХГ „Иван Фунев” при РИМ – Враца.

В творбите си Васил Габровски по естествен, непринуден път сродява, оживява и приласкава Природата към изображението. Габровски е от онези даровити художници, които с лекота овладяват пейзажите, опитомяват и осмислят пространството в свежи картини, изпълват с емоция, с вълнение обикновените форми и структури. В творчеството му има много мистичен реализъм, което за неговите ценители има особена харизматичност.

Художникът казва, че се увлича по абстрактното изкуство, но „няма ли чувство, не ме задоволява”. Важни са и формата, и цветовете, но най-важно е чувството, което излъчва картината. Художникът вижда красотата дори в бурите. Габровски казва за себе си още, че като заспи вижда картината. Тогава става нощем и нахвърля скицата, за да не избяга. За художника картината е едно изживяване.

Васил Габровски е много продуктивен художник – в ателието си има винаги стотици нови картини. Негови витражи и пластики има из цялата страна. Последно, художникът прави десетина витража в църквата в Бяла Слатина.

Автор е на много монументални творби в редица представителни обекти в страната. Работи в областта на витража, мозайката, керамиката, дървопластиката, сграфитото, метал и камък. Автор е на редица пространствени решения в областта на дизайна. Дългогодишен главен дизайнер на Белослатинския завод за детско-юношеска конфекция „Пионер”.

За активната му творческа дейност е награждаван от Съюза на българските художници, Министерство на културата и Министерство на леката промишленост. Васил Габровски е един от основателите на Художествената галерия в Читалище „Развитие”.

 Носител е на орден „Кирил и Методий” – първа и втора степен, златен медал „1300 години България”. Награден е от СБХ за участие в Общи изложби през 1976 г. и 1978 г., награда има и от изложението от Унгария. Има награди от ОСИК гр. Враца – 1975 г., медал и грамота от ПМП – 1987 г.

Художникът завършва жизнения си и творчески път през 2012 г.

За нашата галерия е голяма радост че притежава внушителна колекция от творби на Васил Габровски. В момента, част от тях са изложени в Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ – Враца в изложба, посветена на 85-та годишнина от неговото рождение, която ще продължи до 4 май. 

Христо Божков – зав. отдел „Художествена галерия”

Категория: Статии 2015 година | Добавено от: garadinki (30.04.2015) | Автор: Христо Божков
Преглеждания: 71
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси