Изложба по повод 100 години от рождението на Димитър Македонски - Статии 2014 година - Художествена галерия - Статии - Музейна Библиотека Враца
Петък, 23.06.2017, 13:27Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2010 година [1]
Статии 2014 година [1]
Статии 2015 година [2]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Художествена галерия » Статии 2014 година

Изложба по повод 100 години от рождението на Димитър Македонски

Димитър Македонски е роден в с. Дърманци на 14 ноември 1914 г. Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Никола Ганушев през 1944 г. Уредник е в СГХГ от 1947 до 1965 г.

Художникът има голям принос за развитието на изкуството в нашия град. Тук той прави две самостоятелни изложби през 1967 и през 1979 г. Подредени са творби собственост на ХГ - Враца и ХГ - Мездра.

Македонски е една от колоритните личности в художествения свят. Създал е стотици прекрасни живописни творби, които се намират в почти всички художествени галерии в страната. Част от тях има чест да притежава и нашата Художествена галерия. Всичките му творби са пропити от една топлина, която идва освен от топлите тонове, които авторът използва, но и от неговия личен хъарактер като човек - много добър и отзивчив, усмихнат, така че не може да не стопи каквато и да е човешка преграда между себе си и другия.

Това безспорно се е отразило в неговото творчество. Картините му са с меки пастелни тонове, напълно в духа на реализма. Рисувал е предимно портрети, пейзажи и натюрморти. Неговите портрети са майсторски изпълнени със задълбочен психологизъм в образите. С обосена любов рисува дамските портрети, които са с голямо въздействие за зрителите: „Портрет на В. Бояджиева“, „Дамски портрет“, „Виктория“. Красотата на българката е предал в портрета „Момиче с плодове“.

Мъжките му портрети са нарисувани по класически начин - светло лице на тъмен фон. Нарисувал е Димо Дичев, който е ръководил духовата музика в селото. Най-щастлив е бил в родната му къща в с. Дърманци, когато до огъня при него са приятелите му от духовата музика.

Пейзажите, които са подредени в тази зала носят духа на своето време. Виждаме Слънчев бряг, изпълнен с много лазурни тонове и настроение. Старите къщи са с топли тонове, носещи белега на времето си. С умела ръка художникът е пресъздал старинността на къщите. С голямо пространство се характеризира неговият пейзаж „Днепър край Киев“. Правдиво изобразява и Ритлите край Мездра, а творбата „Аркутино“ прекрасно говори сама за себе си и за своето време. Във всичките му пейзажи се долавя атмосферата, трептящият въздух и сякаш зрителя влиза в самата картина.

Натюрмортите които рисува са изпълнени с голям професионализъм така че може да доловиш аромата на цветята.

Той е можел да бъде цар в царския двор и народен човек сред хората. Бил е душата на компанията при генералите от ЦДНА - София. Обменял е мисли в дома на Николай Райнов и сина му Богомил Райнов. Сред врачанските художници приятели са му били Крум Панов, Цвятко Йорданов, Димитър Шонев, Владимир Ганецовски.

Често се е срещал с тях в КДК, където е обичал да си попийва червено винце и да се отдава на приятни разговори с колегите. Общественикът Марин Ботунски също е бил негов приятел и е писал за него много статии. Бил е известен като „Макето” сред своите приятели. Малцина знаят, че е създал СГХГ и е бил нейн дългогодишен директор.

Урежда 5 самостоятелни изложби в София, също в провинцията - Мездра, Враца, Хасково, Гоце Делчев, Сандански, Бургас. Негови творби притежават НХГ, СГХГ, ХГ - Враца, ХГ - Мездра и др. галерии, както и в чужбина - Естония, Унгария, Бразилия. Награждаван е с много отличия сред които орден „Кирил и Методий“ - І-ва  ст. през 1974 г.

Христо Божсов-уредник в ХГ „Иван Фунев“

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (08.10.2014) | Автор: Христо Божков
Преглеждания: 119
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси