Църквата „Св. Николай“ във Враца – ценен културно-исторически паметник - Статии 2014 година - История на България XV - XIX век - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:32Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [2]
Статии 2013 година [5]
Статии 2014 година [8]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [0]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » История на България XV - XIX век » Статии 2014 година

Църквата „Св. Николай“ във Враца – ценен културно-исторически паметник

В центъра на Враца, красиво разположена на фона на величествения Балкан, се издига църквата „Св. Николай“. Ферманът за строежа на църквата е от 20 ноември 1858 г., но строителството й започва в 1865г. и завършва през 1867 г. Цялото врачанско население и най-вече бакалският, абаджийският и търговският еснафи в града, дават лептата си за нейното построяване. Най-щедро е дарението (800 жълтици) на Йоцо Неделкович и неговият син и внук Димитър и Ангел Йоцови, чийто имена са изписани върху каменния фронтон над главната западна входна врата на църквата.

Църквата е съградена от самобитния тревненски майстор-строител уста Къно Денов, построил и други църкви във Врачанско. Тя е трикорабна, кръстокуполна с петстенна апсида от изток, към олтара. Каменна пластика краси входа на храма. Върху нея са изваяни образът на патрона на църквата – чудотворецът Св. Никола, един от най-почитаните български светии с двуглав орел, змей, ангели и лозница, символизиращи Вехтия и Новия завет. По-късно към църквата са достроени нартика (преддверие) и камбанария.

Иконостасът на църквата и владишкият трон са изпълнени в разкошна дърворезба от изкусния майстор-марангоз Антон Станишев от Дебър (Македония), преселил се и работил у нас, както се вижда от надписа: „27 юли 1887 г., майстор Андон Геенов (Станишев), чирак Петър Николов от Вида са направили темплото (иконостаса) във времето на владиката Константия, поп Николчо, поп Цветко, поп Васил, епитроп (настоятел) Петър Бързаков от град Враца“.

Големите (царски) икони са рисувани в 1874 г. от талантливия живописец Станислав Доспевски, един от първите българи, получили академично художествено образование в Санкт Петербург, син на зограф Димитър, наречен от съвременниците си „изкуснейши” и племенник на Захарий Зограф.

Иконите от горния (малкия) иконостасен ред са по-стари, а авторът им е неизвестен. Подиконостасните табла са изписани от известния софийски иконописец Георги Железков в 1917 г. Вътрешността на храма е изографисана в 1896 г. от художника с немски произход Адолф Селлов.

Както повечето православни храмове, църквата е построена върху основите на по-стар храм, известен като „Болярска“-та църква, изграден според преданието от болярина Георги, където е служил и св. Софроний Врачански.

Църквата е притежавала великолепно изработена църковна утвар – кръстове, потири, кадилници и пр., дело на прочути чипровски и врачански майстори-златари. От нея произхождат и прекрасни образци на старобългарското изобразително изкуство от края на ХVII и началото на ХVIII в., като „Благовещение“, „Св. Иван Рилски“ (първото познато изображение на светеца в цял ръст в нашия край), „Исус Христос Пантократор (Вседържител)“ и др.

В двора на църквата, в знак на почит, са били погребани мнозина видни и многозаслужили врачани, като Ботевия четник Стефанаки Савов, хаджи Вандо Бобошевски и др.

През миналата година църквата беше сполетяна от пагубно премеждие, което, слава Богу, бе преодоляно със съдействието на държавата, общината и даренията от частни лица и организации, за да посрещне храмовия си празник напълно обновена, възхитителна и пищна.

Така църквата „Св. Николай“, със своята забележителна архитектура и богат интериор, отново се нарежда сред най-ценните културно-исторически паметници в град Враца.

Валерия Тарашоева

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (11.12.2014) | Автор: Валерия Тарашоева
Преглеждания: 121
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси