Ботевият четник Сава Петров - Статии 2014 година - История на България XV - XIX век - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:30Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [2]
Статии 2013 година [5]
Статии 2014 година [8]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [0]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » История на България XV - XIX век » Статии 2014 година

Ботевият четник Сава Петров

Сава (Саво) Петров е роден във Враца през 1837 г. в семейството на Петър Бояджията, земледелец и бояджия, а според семейното родословие и самият той се е занимавал със земеделие и търговия.

Саво Петров е ученик на Кръстьо Пишурка, учителствал в родния си град през 1847-1848 г., когато провежда и първият публичен училищен изпит във Враца и по-късно в 1850-1851 г.

Не случайно името на Саво Петров е засвидетелствано в дарителския списък на издадената от Кръстьо Пишурка в Белград през 1857 г. книга „Аделаида Алпийската пастирка”, сигурен знак и за неговата будност и просветеност.

Сава Петров е сред основателите и най-дейни членове на врачанското читалище, чиято „тайна цел” е „революционна”, и те са едновременно и съучастници в местния революционния комитет.

По време на подготовката за Априлското въстание той участва в прословутата сделка с лой и пастърма на врачанските съзаклятници за набавяне на средства за закупуване на оръжие и е избран за водач на една от подготвящите се две въстанически чети във Враца.

Когато в началото на м. май 1876 г. в града пристига известие за предстоящото преминаване на Ботевата чета, Врачанският революционен окръг все още не е готов да въстане, поради липса на оръжие и се решава да бъдат изпратени във Влашко Стефанаки Савов и Сава Петров, за да забавят идването на четата. Те били снабдени и с още допълнително събрани средства за закупуване на оръжие. Но когато пристигат в Оряхово двамата пратеници разбират, че четата вече е поела към България и както свидетелства Стефанаки Савов: „В понеделник (17 май 1876 г., ст.ст. - б. а.) аз със Саво Петров се качихме на парахода („Радецки“ - б.а.), гдето ни посрещна Мито Цветков и ни представи на Ботева…“. Присъединили се към Ботевата чета, те слизат на Козлодуйския бряг и заедно с четата поемат пътя към Враца.

На 18/30 май 1876 г., призори, когато четата наближава с. Баница, тя е пресрещната от многократно надвишаващ я по численост и въоръжение неприятел – конни черкезки групи и башибозуци. Четниците съумяват да се изкачат и заемат позиция на височината Милин камък. Пламва продължителен и ожесточен бой. В най-кръвопролитното сражение на Ботевата чета, благодарение на стратегическото си предимство, тя успява да се запази като цяло, но с цената на десетки жертви, между които е и Сава Петров.

Той оставя след себе си съпруга и едно дете. Дъщеря му Ката (Катерина) Савова Петрова свързва живота си със своя съгражданин и опълченец от 6-а дружина Ангел Димитров Печеняков. От брака им се раждат пет деца.

Потомците на Сава Петров ревностно пазят родовата си памет. Още в началото на по-миналия век, неговият внук Саво Ангелов Печеняков старателно проучва семейното родословие. А в началото на 2007 г., наследниците на Сава Петров, живущи в София, дариха ценни фамилни снимки на Врачанския регионален исторически музей и изразиха желанието си със собствени средства да издигнат паметен знак-барелеф на Сава Петров, който да бъде поставен на улица, носеща неговото име в родния му град Враца. Оказа се, обаче, че по непростимо недоглеждане, геройски загиналият Ботев четник няма наименувана на него улица. Но пък вече има оригинално изработен паметен знак, в негова чест, ситуиран в градинката срещу училище „Козма Тричков”, за да напомня за вечни времена за подвига на Сава Петров.

Валерия Тарашоева - зав. отдел "История на България  XIV-XIX в.

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (29.09.2014) | Автор: Валерия Тарашоева
Преглеждания: 199
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси