205 години от кончината на Иван Замбин - първият български депутат през Възраждането - Статии 2013 година - История на България XV - XIX век - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:40Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [2]
Статии 2013 година [5]
Статии 2014 година [8]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [0]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » История на България XV - XIX век » Статии 2013 година

205 години от кончината на Иван Замбин - първият български депутат през Възраждането

Разностранни са обстоятелствата, способствали именно във Враца да се зароди и реализира идеята да се търси близката помощ на единоверна Русия за отхвърляне на турското потисничество над българските земи - благотворното влияние на св. Софроний Врачански, пътуването на мнозина врачани в различни части на Европа и досегът им с буржоазно-демократичните достижения, руските политически наблюдатели във Влашко, които на път за турската столица посещават и Враца и пр.

За делегати в пратеничеството до Русия през 1804 г. са излъчени Иван Атанасович Замбин и Атанас Николаевич Некович.

Изборът е повече от удачен, тъй като двамата са едни от най-просветените личности не само във Враца, а в цяла България, с изявени политически и книжовни интереси и с горещ патриотизъм.

Иван Замбин, роден през 1775 г., е потомък на знатен врачански род. „Личност необикновена”, по думите на Вера Мутафчиева, образован и начетен, той знае и ползва руски, гръцки, турски и влашки език.

От запазената му кореспонденция става ясно, че ратува за общобалканско освободително движение при близката подкрепа на Русия, защото в обединените сили вижда залога за свободата и на неговия народ. „Моля, уведомете ме - пише той, в какво състояние се намират сега Влашко и Молдова, продължават ли неприязнените действия, до кое място са стигнали нашите войски [българските доброволчески отряди в Първото сръбско въстание от 1804 г.] и какво се чува за сърбите, вие ми писахте, че Черни Георги [Кара Георги] обсадил Видин. Моля покорно за всичко да ме осведомявате най-подробно."

През ноември 1804 г. Иван Замбин и Атанас Некович вече са в Петербург. Първите им опити да ангажират вниманието на руските правителствени среди с тежката участ на сънародниците си се оказват неуспешни, защото нямат задължителните в такива случаи официални пълномощия, тъй като „ако турците узнаеха причината им, засилили биха тиранството си над съотечествениците им" - обяснява по-късно св. Софроний.

При все, че още в първата си молба те изтъкват, че са пристигнали, изпълнявайки желанието на „нашите роднини и други земляци", занимаващи се с „бубарство, отглеждане на лозя, скотовъдство, орачество и правенето на сукна", страдащи заради своята вяра и непоколебимостта си в нея.

Молбата да им се отпуснат средства, с които „един от нас се върне в нашето Отечество ... да достави тук тези документи, с помощта на които може да се докаже целта на сегашното ни пребиваване, предаността на нашите съотечественици към Русия и общата полза от нейното покровителство" е удовлетворена едва през април 1807 г., когато вече се води руско-турската война от 1806-1812 г.

Атанас Некович тръгва към България, но в Букурещ намира част от инициаторите на врачанската депутация и най-вече св. Софроний Врачански. Именно той в послание до руския министър на външните работи потвърждава, че Замбин и Некович „са избрани от всеобщия съвет на нашия род за общонародна полза и толкова трудности понесоха и жертвуваха живота си в опасни случаи, за да намерят средства за спасението на своето отечество".

Останал в Русия, Замбин внимателно следи международните събития и противоречия между великите сили, за да се използват в интерес на българите.

С неговото мнение се съобразява дори св. Софроний Врачански. Интересно е, че Замбин поддържа връзката си с епископа чрез Симеон Кипарис от Враца, който влиза в състава на т.н. „Тайно общество”, първата през Възраждането политическа организация с програмни възгледи за съдбата на България, създадена през 1804 г. в Букурещ, във връзка с мисията „Замбин-Некович” и оглавена от доскорошния врачански архиерей.

На 18 февруари 1808 г. Замбин получава дългоочакваните „верующо писмо" и „грамоти за общополезни работи", съставени с личното му съдействие и ги представя на княз Алексей Куракин, министър на вътрешните работи на Русия: „тук е съдбата на нашия народ, за което се осмелявам най-покорно да моля Ваше сиятелство за запазване на всичко това в тайна".

Документите, подписани от св. Софроний Врачански „епископ от болгарския области", описващи страданията на народа и надеждите му за избавление с помощта на Русия, са докладвани лично на император Александър I.

Замбин стоически понася несгодите на емигрантския живот, крепен от вярата, че е полезен на Отечеството си: „Любезни друже! Вие се утешавате във Вашето положение и аз в своето. Нази двамината Бог определил да имаме еднаква съдба и ние сме длъжни да претърпим без роптание всичката световна суета", но след тежко и продължително боледуване през есента, вероятно през октомври, на 1808 г. родолюбивият врачанин приключва земната си мисия и никога не научава резултатите от напрегнатата си дипломатическа дейност, след която Русия започва да оказва различна помощ на българското национално-освободително движение.

Мисията „Замбин-Некович" в Русия е първата сериозна стъпка за спечелването на Русия в полза на българската кауза, а заслугата на св. Софроний, Замбин и Некович е огромна. Врачанската депутация е сред най-забележителните прояви на възраждащото се българско общество от началото на ХІХ в., допринесла в значителна степен за избистрянето на оказалата се най-вярна и успешна национално-освободителна доктрина.

Валерия Тарашоева - зав. отдел "История на България  XIV-XIX в.

Категория: Статии 2013 година | Добавено от: garadinki (02.10.2013) | Автор: Валерия Тарашоева
Преглеждания: 352
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси