170 години девическо образование във Враца - Статии 2013 година - История на България XV - XIX век - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:32Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [2]
Статии 2013 година [5]
Статии 2014 година [8]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [0]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » История на България XV - XIX век » Статии 2013 година

170 години девическо образование във Враца

Макар, че още през 30-те години на ХІХ в. даскал Георги Софиянеца, заедно с момчетата обучава и 20 момичета в килията при ц. „Св. Възнесение", то началото на същинското девическо образование във Враца се полага през 1843 г.

Името на първата девическа учителка във Враца Цвета Кръстенякова, със сигурност е широко известно на врачанската общественост, но едва ли толкова популярен е и фактът, че зад появата на девическото образование изобщо в България стои епископ Агапий, за когото Райно Попович в „Христоития"-та си посочва, че „на учението и просвещението человеческо е велик ревнител".

Именно той изпраща Анастасия Димитрова от Плевен (градът е в обсега на Врачанската епархия) да учи в Калоферския девически манастир и при видните възрожденски учители Ботьо Петков, Райно Попович и Брайко Генов, а през 1840 г. с материалната помощ на врачанския архиерей, тя открива първото българско светско девическо училище в Плевен.

Още същата година в него е изпратена да се обучава врачанката Цвета Кръстенякова, а три години по-късно в 1843 г., отново с поддръжката на епископ Агапий, разкрива училище в собствения си дом.

Големият интерес и брой на ученичките (над 120) налагат през следващата година владиката със свои средства да построи специална сграда в двора на ц. „Св. 12 Апостоли" за девическо училище, оприличено от Константин Фотинов като „многолепно”. Изградена от камък и бигор, с езлък по цялото протежение на горния етаж, сградата изглеждала удивително красива: „Училището е добро и къде вече не Габровското, не Тревненското, не Еленското, нето другото Врачанско може да се сравни с него, ама защо? Слушайте, стените са му изписани…” - възторжено го описва Стоян Робевски, учителствал във Враца.

При откриването на училището епископ Агапий му дарява икона на Богородица с Младенеца, в долния край на която са изобразени самият той в архиерейско облекло с корона на главата и скиптър в ръка и майка му „Евгения ктиторница” и надпис „Богородице дево, радуйся благодатная", 28 октомври 1844 г.

Показателно е, че през 1845 г. във Враца учат вече сто и тридесет ученички, а в Плевен - 90. „Успяват българските девици в тия две училища преизрядно и прехвално” - пише Константин Фотинов и добавя, че както за тях, така и за „другите две взаимни във Враца училища за мъжки деца, предстоява с велика ревност, богочестивейший епископ Врачански Агапий… сочинява части от святое писание и от други нравствени списания из греческо первообразие, превожда ги на български и преподават в тия новоучрежденни училища”.

През същата година Цвета Кръстенякова въвежда тържествените публични изпити в края на учебната година. „Неуписуема е оная благодат, която имат тамошните жители, като гледат и слушат от тия нежни и предраги уста да произнасят и говорят изречения” - е откликът на Константин Фотинов за събитието.

Направил много за развитието на образователното дело не само във Враца (той дарява средства и за изграждането на Възнесенското училище), но и в епархията си и щедър спомоществовател на новобългарската книжнина, епископ Агапий ненадейно и злощастно завършва земният си път в 1849 г., но в завещанието му са отредени средства за поддържането на девическото училище.

Епископ Агапий е сред редките случаи през Българското възраждане, когато грък, висш представител на Цариградската патриаршия, оказва явна загриженост и ревностно подпомага просветното издигане на българите.

Валерия Тарашоева - зав. отдел "История на България  XIV-XIX в.

Категория: Статии 2013 година | Добавено от: garadinki (02.10.2013) | Автор: Валерия Тарашоева
Преглеждания: 296
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси