Документи от личния архив на Ботевия четник Младен Павлов - Козлодуйското даскалче - Статии 2008 година - История на България XV - XIX век - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:27Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [1]
Статии 2010 година [1]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [2]
Статии 2013 година [5]
Статии 2014 година [8]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [0]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » История на България XV - XIX век » Статии 2008 година

Документи от личния архив на Ботевия четник Младен Павлов - Козлодуйското даскалче

Едно от най-стойностните дарения, постъпили във фонда на отдел „История на България ХV-ХIХ в.“ при Регионалния исторически музей във Враца, пред вид обстоятелството, че историята на легендарната чета на Христо Ботев е с приоритет в неговата работа, са материалите от личния архив на Младен Павлов – Козлодуйското даскалче.

Те са дарени през 1983 г. от неговия внук проф. Стефан Гочев и представляват грижливо запазени документи, грамоти и снимки, един ръкопис и две книги, общият брой на които закръгля числото 23. Подредени в хронологически порядък, материалите дават синтезирана представа за живота и делото на заслужилия възрожденски просветен и революционен деец и следосвобожденски общественик Младен Павлов. Тяхното запазване със сигурност е знак и проява на силно развито чувство за историчност.

Една от предоставените ни снимки илюстрира ученическите години на Младен Павлов и по-специално обучението му в Априловската гимназия в Габрово. Бъдещият Ботев четник е сред група свои съученици на най-престижното за времето си българско училище.

Друга от фотографиите на Младен Павлов е от времето на подготовката на Априлското въстание. На нея той е облечен по европейски и държи в ръцете си показалка. Върху гърба на снимката Младен Павлов собственоръчно е написал: „Това съм преди идването на Хр(исто) Ботева и четата му в България – с. Козлодуй. Бивши козлодуйски учител (1876 год.) М(ладен) Павлов.“

Известно е, че Младен Павлов е първият възторжен посрещач на Ботевата чета, към която се присъединява. По-късно, след Освобождението, той инициира поставянето на първия паметен знак, изработен от камък, на мястото на дебаркирането на четата, който може да се види и сега, в страни от новия паметник.

Дарението на проф. Стефан Гочев съдържа и две книги. Първата е „Христо Ботев“ на Иван Г. Клинчаров, издадена през 1926 г. в София, а втората е „Мемоари. Кратки бележки из моя живот“ на Младен Павлов, публикувана две години по-късно, в 1928 г. Десетки години са минали от събитията, предмет на неговите възпоменания и времето неминуемо слага своя отпечатък върху тяхната интерпретация, но в същото време дава възможността на Младен Павлов да осмисли цялостно, както собствената си дан в тях, така и реалностите в свободна България.

Интересно е, че Младен Павлов продължава да записва своите спомени и след излизането на „Мемоари“-те му. В периода от 1929 до 1931 г., той изпълва една тетрадка със записки за различни събития и личности, включително и за Ботевата чета. Тя е с меки корици и съдържа 35 листа с размери 16,5/20 см., изписани с молив и мастило.

Доживял до завидна възраст (роден е на 14 март1848 г. в гр. Видин, а умира на 13 октомври 1935 г.), Младен Павлов, по думите на изтъкнатия български историк и ботевовед проф. Александър Бурмов, е „почти единственият от Ботевите съвременници и другари, който е схванал правилно идейното наследство на Ботев и остава верен на идеите на своя войвода до последния ден на живота си.“.

Дарението на проф. Стефан Гочев несъмнено е ценен влог в документалната сбирка на отдел „История на България ХV-ХIХ в.“ при Регионалния исторически музей във Враца и хвърля обилна светлина върху съдбата на един от участниците в най-голямата българска въстаническа чета от периода на национално-освободителните ни борби – героичната Ботевата чета.

Ако искате да опознаете по-детайлно културно-историческото наследство на Врачански регион и да научите нещо повече за неговото близко или далечно минало - заповядайте в експозиционните зали на Регионален исторически музей - Враца.

Валерия Тарашоева – зав. отдел „История на България ХV-ХІХ в.”

Категория: Статии 2008 година | Добавено от: garadinki (05.01.2010) | Автор: Валерия Тарашоева
Преглеждания: 143
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси