Писма на Васил Кънчов до Мито Орозов - Статии 2014 година - Етнография - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [2]
Статии 2012 година [6]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [3]
Статии 2016 година [1]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Етнография » Статии 2014 година

Писма на Васил Кънчов до Мито Орозов

През 2009 г. наследниците на фамилия Орозови дариха на отдел „Етнография” към Регионален исторически музей – Враца 7 папки, които съдържат оригинални документи, материали и снимки, свързани с живота и делото на Мито Орозов. Дарението е направено във връзка с честването на 150-та годишнина от рождението на този велик врачанин и е заведено в основния фонд на отдела.

Сред тези материали, с инв.№ от 174 до 178, са инвентирани пет писма на Васил Кънчов до Мито Орозов.

Писмото, заведено под №175, е написано на 5 ноември 1887 г. и започва с обръщението „Приятелю Орозов”. В него В. Кънчов описва как вече 10 дена е в Щутгард  /Германия/, дава информация за някои любопитни подробности от живота на германския император Вилхелм и за злоупотребите, които се извършат във Френската република. Писмото завършва с разсъжденията на Кънчов как да се подобри живота в България, а именно – „…..да се направят икономии в разходите, да се ограничат произволите на чиновниците…..”.

Следващото писмо на В. Кънчов под №176 е от 18 март 1888 г. В него той описва на М. Орозов за тежкото си заболяване, което го е принудило да прекъсне следването си в Германия и намерението му да се прибере в България. Според него, „Господ е проклел Вратца и клетвата требва да има причини. Щом като вратчанин престъпи пределите на България с цел да се награби с наука в цивилизования свят, на часът се събират болести….правят заседание и решават как може този вратчанин да се премахне от света или поне да му се направи препяствие за понататъшното учение.”. Тук Кънчов дава примери с видни врачани, отивайки  да се учат в чужбина как  се разболяват също като него – „….я щех без малко да хвърла подковите” – пише той. Това писмо завършва с преглед на европейската преса и коментар за икономическото състояние на Русия.

В писмото под №177 от 9 октомври1888 г. Кънчов разказва за учебните заведения в Солун, където е назначен за учител. ”Българите са много малко сравнение с другите народности, но тяхното присъствие се чуства от всички” – пише той и продължава – „….по цял ден по чаршията вземането-даването се слуша българското слово”. Писмото завършва с поздрави и молба към Орозов - „ …пак като ти досади чука хвани перото и здраскай някой и друг ред”.

В  писмо с арх. ед. 174  от 24.Х.1890 г. В. Кънчов пише на М. Орозов за две важни събития от неговия живот – за оздравяването му и за задомяването му в Солун. ”Вече съм къщовник за чудо и приказ ,дека го рекли хората” – споделя В. Кънчов. В края на това писмо коментира политическата обстановка в България след идването на княз Фердинанд. В последното писмо с №178 от 10 февруари 1899 г. В. Кънчов известява своя приятел Мито за намерението си да се кандидатира за депутат от либералната партия във Враца. Писмото е изпълнено с разсъждения и мнения относно политическите борби в България, които „са в състояние да отчаят и най-големите оптимисти за бъдещето на парламентарния режим в Княжеството”.

   Двамата видни врачани – В. Кънчов и М. Орозов, почти връстници, са в непрекъснати духовни връзки и се издигат до една завидна за времето си висота по интелект и дела. Кореспонденцията между тях е образец на искрена преданост към родния град и България и двамата работят за тяхното укрепване – единият дава идеи, другият твори…!

Недка Димитрова - ЕВК  ”Св. Софроний Врачански”

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (20.09.2014) | Автор: Недка Димитрова
Преглеждания: 143
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси