21 ноември - ден на християнското семейство - Статии 2014 година - Етнография - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:34Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [2]
Статии 2012 година [6]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [3]
Статии 2016 година [1]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Етнография » Статии 2014 година

21 ноември - ден на християнското семейство

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г., денят 21 ноември започва да се чества като празник на християнското семейство и православната християнска младеж. В християнския свят единствено българите празнуваме Въведение Богородично като ден на християнското семейство. Затова в този ден и празник се преплитат народните традиции с православните канони.

Съчетани в този ден и двете позиции са съхранявани и отстоявани през вековете. За българина домът е свещено място, а семейството е ценност. Бащиното огнище е мястото, където синове и дъщери, внуци и правнуци научават най-важните и ценни уроци на живота и придобиват знания за света. Именно в семейната среда децата получават не само знания, но и възпитание и изграждат своя характер. Семейството за българина е домашната църква, в която той запалва свещичката на вярата и благочестието.

Според народната традиция, на този ден родителите трябва да заведат децата си на църква – така както св. Богородица е въведена за първи път в църква, така и те да прекрачат прага на свещеното място. В църквата цялото семейство запалва свещички за здраве и благополучие, след което се прибира в къщи. Трапезата е наредена с вкусни гозби, а централно място на нея заема питката, приготвена със старание и любов от домакинята. Преди семейството да седне, най-възрастната жена в къщата излива вино в огъня на домашното огнище и благославя: „Весели се стопане, цъфти къщо! Където и да идеш, тук да се върнеш! Жито да донесеш, роса да доведеш!”

На този ден народът ни гадае какво ще бъде времето през идващите месеци – ако е топло и слънчево – зимата ще бъде много люта, лятото – сухо, а реколтата ще бъде слаба. Ако на този ден вали сняг или дъжд, то тогава зимата ще е с много сняг, лятото – дъждовно и плодородието – обилно.

Денят на християнското семейство – 21 ноември е ден, в който можем да покажем на близките си хора обичта и уважението си към тях .Нека децата ни разберат,че семейството е онази клетка, която е съхранила през годините народността и духовността на нашия народ.

Недка Димитрова – ЕВК ”Св. Софроний Врачански”

Категория: Статии 2014 година | Добавено от: garadinki (20.11.2014) | Автор: Недка Димитрова
Преглеждания: 82
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси