Мартенички, мартенички... - Статии 2011 година - Етнография - Статии - Музейна Библиотека Враца
Вторник, 27.06.2017, 20:26Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [2]
Статии 2012 година [6]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [3]
Статии 2016 година [1]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Етнография » Статии 2011 година

Мартенички, мартенички...

Мартенички, мартенички...

 

В празничната система на българите закичването с мартенички е един от най-жизнените обичаи. Предаден от дълбока древност, вкоренен в бита на нашия народ, носещ послание от вековете, този обичай е показал и показва своята устойчивост.

Обичаите, с които е свързан 1-ви март, имат изцяло апотропеен характер и са насочени към изпращането на зимата и посрещането на пролетта. В традицията ясно се открояват елементи, свързани с изгонването на зимата, с почистването на дома и изгарянето на боклука. В народните представи настъпването на пролетта идва с пристигането на Баба Марта, чийто образ е двойнствен – тя ту е весела, ту е сърдита и нейният знак е мартеницата – символ на пробуждането на хората и природата за нов живот.

Общобългарско явление са цветовете – бял и червен за приготвяне на мартениците, но задължително от вълнена прежда, тъй като, според народните представи, вълната е символ на плодородие. Чрез съчетаването в едно цяло, тези цветове засилват магическото предназначение на приготвената мартеница – белият цвят предвещава дълъг живот, а червеният – здраве, сила и плодородие. И затова, не случайно, народът ни изрича благословията - „да си жив и здрав, да остарееш и побелееш". В края на зимния период, когато жизнените сили на хора и животни са на изчерпване, откриваме рационалния момент в носенето на мартенички.                            Включването на други цветове, като син, жълт и зелен, е свързано предимно с естетическия вид на мартеницата, но притежават и магическа натовареност – така например синият цвят е свързан с народните баяния при децата и малките животни и се определя изключително като „против уроки". Към приготвената мартеница може да се прибави украса от различни предмети като кръстче, сребърна паричка, маниста, чесън и др. Сред народа ни съществуват поверия, че тези предмети имат значение на талисмани, предпазващи хората от болести, животните от мор, плодните дръвчета от изсъхване и затова те се свързват с всички други предохранителни обичаи, вкоренили се в народните вярвания. Що се отнася до чесъна, включването му в мартеницата не е нищо друго освен  старание да се усили значението й като предпазно средство.Интересна мартеница във Врачанско е т.н „люковица", при която наред с белия и червения вълнен конец е сложена и брадичката на чесън. Така приготвена,  тази мартеница е предназначена за болен човек и цели неговото оздравяване.

Преди да бъдат направени от стопанката, мартеничките биват наречени от кого ще се носят. Има за всички в къщата – за ръчичката на малкото дете, за момите, ергените, стопанина на къщата, възрастните хора, за хурката на невестата, за плодните дръвчета, за овена на стадото, за овцата обагнила  първото агънце и т.н. Завързаните мартенички на ръцете на децата довеждат до здраве и „лошо да не ги гази през годината".

Белият и червен вълнен конец трябва да са така здраво усукани, както момите „се усукват" около момците. Невестите носят мартеничките отдясно, а момите – отляво, на ергените мартеницата трябва да е с разчепкани краища, а на зрелите мъже – с по-къси и изрязани до възела,"та да не се развяват" по седенките.

Обичаите около Първи март не се изчерпват само със закичването на мартенички. Интерес представляват тези традиции, изразяващи изискването слънцето на този ден да огрее всичко живо и плодно. Както в цялата българска етническа територия, така и във Врачанско, на 1-ви март  стопанките трябва да изнесат на чердаците и двора преди изгрев слънце     дрехи, прежди, китеници, черги, чорапи, престилки с червен цвят, които престояват целия ден и вечерта се прибират. Те са предназначени за слънцето и наречени за Баба Марта, която, трябва да ги види „та да се засмее и са бъде весела" – та през цялата година да има здраве и берекет. Според народните поверия и представи на населението от Врачанския край, навън не се изнася нищо бяло „за да не бие град през годината", „да не се белее класът на нивата и да не остава празен" и „да е червено житото”. Стопанките внимавали на 1-ви март да не окачват черно котле на веригата в огнището, „за да няма главня по житата и царевицата”.

Гаданията с мартениците са също интересно явление и се отнасят до пожелания за здраве, дълъг живот, благополучие, приплод по добитъка, нивите и овошките. Свалянето им става обикновено когато се види първа прелетна птица, цъфнало дръвче или се носят до Благовец (25март), след  което се слагат под камък или се връзват на плодно дръвче. Стопаните гадаели, че ако под камъка около мартеничката имало много мравки – през годината ще се родят много агънца, а ако има червейчета и бубулечки – ще има много кончета.

Украса, наподобяваща мартеница се среща в Албания и някои етнографски области на Румъния.

Мартеничките служат за пролетен поздрав и благопожелание към всички близки, познати и приятели. Като етноразграничителна черта на българския народ, те излизат извън нашите предели и стават едно пролетно послание към другите народи. Мартениците носят хилядолетното послание, запазило се и развило се на народностна основа. Традицията е жива, силна, жизнена и заредена за дълъг живот и съществуване.

Дано и тази година усуканият бял и червен конец запазят хората и България чрез контактната магия от зли сили и магическият ритуален акт на закичване с мартеници да се превърне в своеобразен амулет за здраве и благоденствие.

 

                                             Недка Димитрова - уредник в отдел "Етнография"

 

           

Категория: Статии 2011 година | Добавено от: Klavdiya (28.02.2011) | Автор: Недка Димитрова
Преглеждания: 222 | Коментари: 2
Общо коментари: 2
1  
Е, друго си е като има и снимка wink

2  
smile дааааааааа

Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси