Отворена врата към кухнята на музейното дело - Статии 2008 година - Етнография - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:47Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2008 година [2]
Статии 2010 година [3]
Статии 2011 година [2]
Статии 2012 година [6]
Статии 2013 година [1]
Статии 2014 година [6]
Статии 2015 година [3]
Статии 2016 година [1]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Етнография » Статии 2008 година

Отворена врата към кухнята на музейното дело

В навечерието на 125-та годишнина от създаването в града ни на първата в страната фабрика за файтони и 85-та годишнина от трагичната гибел на нейния основател Мито Орозов, които ще бъдат тържествено отбелязани с общоградско честване през средата на м. декември т. г., в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански”, представям на вниманието на читателите на в-к „Конкурент” един новопостъпил експонат във фонда на отдел „Етнография”, който е в много вероятна връзка с отбелязаните събития.

През пролетта на 2007 г., специалистите в отдела ни бяха известени от врачанския художник Росен Цонев за докарана в ателието му за ремонт детска количка тип „гальота” с твърде стар произход. След като огледахме обстойно предадената му от собственика й вещ, преценихме, че мястото за бъдещото й пребиваване е единствено сред експонатите на изгражданата през този период в къщата на Григория Найденов постоянна експозиция „Светът на детето в края на ХIХ и началото на ХХ век”. Със съдействието на художника влязохме във връзка със собственика на детската количка Явор Богданов Марков – наследник на рода на врачанския търговец Гено Марков, в чийто дом, намиращ се на сегашната улица „Мито Орозов”, тя е битувала в края на ХIХ в. С настойчивата ни агитация да ни я преотстъпи и проявеното разбиране от негова страна към целите и задачите на музейното дело, постигнахме договореност тя да бъде закупена, при това – на символична цена от РИМ – Враца.

Решението ни имаше своето сериозно основание. Онова, което особено ни впечатли в експоната, беше конструкцията му на „умален файтон” от типа на тези, които Мито Орозов е произвеждал в своята фабрика, но пригоден за детска количка с ръчно придвижване. Прецизната му изработка издаваше загрижеността на поръчителя й за комфорта на бебето, за което е предназначена, и безспорния „майсторлък” на производителя й: ажурна дървена декорация от външната страна и кожена тапицерия от вътрешната страна на сандъка за бебето, кожено подвижно гюруче с балдахинче от тюлена материя над единия му край, четири колелета, изработени от дърво, но обковани с метална шина и с метални спици и ресори от стомана, които да осигуряват „мекото” му возене. Състоянието на находката обаче беше такова, че тя не можеше да бъде експонирана без осъществяването на специализирана и твърде скъпо струваща за музея ни реставрационно-консервационна работа по детайлите й от метал, дърво и кожа. Възложихме тази дейност на специалиста-реставратор инж. химик Звездомира Пенкова от Химична лаборатория към БАН. В продължение на няколко месеца тя, осъзнавайки историческата стойност на експоната и „влюбена” в него, с изключителна прецизност се зае да го възвърне към нов живот: почисти от многослойната блажна боя дървените детайли и ги подложи на специфична химична обработка, свали ръждата по металните части и ги консервира, съгласно съвременните изисквания за опазване на музейните експонати, отстрани напълно разрушената вътрешна тапицерия от кожа и кожата на гюручето и ги реконструира отново. За наше разочарование, в процеса на реставрационно-консервационната дейност не беше открит какъвто и да е знак на майстора, изработил детската количка. Единствено приликата на детайлите и цялостната конструкция на експоната останаха да подхранват предположението ни, че тя е изработена по поръчка на търговеца Гено Марков именно във фабриката на Мито Орозов. Още повече, че в края на деветнадесетото столетие с подобен род дейност във Враца други майстори не са се занимавали.

Ако искате да опознаете по-детайлно културно-историческотонаследство на Врачански регион и да научите нещо повече за неговото близко или далечно минало - заповядайте в експозиционните зали на Регионален исторически музей - Враца.

доц. д-р Йорданка Манкова – зав. отдел „Етнография”

Категория: Статии 2008 година | Добавено от: garadinki (05.01.2010) | Автор: доц. д-р Йорданка Манкова
Преглеждания: 81
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси