СВЕТИЛИЩЕТО НА ТУРА ОТ КАМЕННО-МЕДНАТА ЕПОХА В МЕСТНОСТТА КАЛЕТО, ГРАД МЕЗДРА - Статии 2011 година - Археология - Статии - Музейна Библиотека Враца
Понеделник, 26.06.2017, 06:41Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

Сайт меню
Раздел категории
Статии 2010 година [2]
Статии 2011 година [1]
Статии 2012 година [3]
Статии 2014 година [2]
Статии 2015 година [4]
Статии 2016 година [2]
Нашата анкета
Оценете нашия официален сайт
Общо отговори: 42
Статистики

Общо на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии


Главна » Статии » Археология » Статии 2011 година

СВЕТИЛИЩЕТО НА ТУРА ОТ КАМЕННО-МЕДНАТА ЕПОХА В МЕСТНОСТТА КАЛЕТО, ГРАД МЕЗДРА

 СВЕТИЛИЩЕТО НА ТУРА ОТ КАМЕННО-МЕДНАТА ЕПОХА В МЕСТНОСТТА КАЛЕТО, ГРАД МЕЗДРА

 

Скалният рид "Калето”се намира на левия бряг на река Искър сега попадащ в чертите на град Мездра. На него върху площ от 2750 кв.м са разположени каменните остатъци на късноантична и средновековна крепост.

Обектът е проучван системно през периода 1974–1990 г от ст.н.с. Дора Димитрова, Цветана Дермсизова и Пламен Иванов от ИМ-Враца. Разкопани са средновековния и късноантичен пластове върху цялата площ на обекта. Частично е изяснена укрепителната система, архитектурата и градоустройството на крепостта. Изследователите установяват, че на Калето е съществувало укрепено селище от края на каменно-медната епоха но проучването му остава извън целите и интересите им. Системните изследвания са преустановени през 1990 г с аргументите, че културните пластове са изчерпани.

През 2003 г проучванията на Калето са възобновени този път с акцент и върху праисторическото селище. Екипът е ръководен от Георги Ганецовски и Спас Машов от РИМ – Враца. Този археологически обект има една особеност, която го прави сложен и труден за изследвания. Тя се състои в няколкото наслоени културни пласта от каменно-медната епоха (V хил.пр.Хр.), ранножелязната епоха (VIII-VI век пр.Хр), римската епоха (II-IV век), византийския период (V-VI век) до българското средновековие (IX-XI век). Изискването по-късните архитектурни останки да бъдат запазени налага разкопките на по-ранните археологически отложения в дълбочина да се ограничат около рамките на частично консервираните зидове от византийския период и българското средновековие. Въпреки ограничената площ на сондажите и голямата дълбочина (над 3 метра) резултатите през последните археологически сезони са изненадващи.

През 2004 – 2006 г беше събран сериозен обем научна информация за най-ранния период от историята на региона. Установени са следите на две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха и преходния период от енеолита към бронзовата епоха които са унищожени от стихиен пожар. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на IV хил.пр.Хр. Многобройните ценни находки сега съхраняващи се във фонда на РИМ-Враца доказват ясно отличима диференциация на занаятчийското производство. Селището е обитавано от майстори-декоратори на керамика, земеделци, ювелири и ловци, които са имали високо социално положение в местната общност.

През лятото на 2008 г разкопките донасят нова изненада. В най-малкия сондаж разположен в центъра на скалния рид непосредствено върху варовиковата скала е открито праисторическо светилище. Тук сред остатъци от пепел, въглени, натрошена керамика и животински кости археолозите разчистиха два черепа на турове поставени един до друг с посока север-юг. Това са дивите предшественици на бика и бивола които през праисторическите епохи са имали огромни размери. Плътно зад тилните им части вертикално е побит плосък речен камък оформен като бича глава. Ритуално положените черепи на турове и каменната пластика са били покрити с ломени камъни и замазани от горе с опалена глина. Откритите веществени свидетелства и най-вече керамиката безусловно показват, че светилището е възникнало в края на каменно-медната епоха (или преди около 6000 г). То е функционирало в началото на заселването на скалния рид. Интересен паралел намираме с откритите от английския археолог Джеймс Меларт праисторически храмове в Чаталхьоюк (днешна Централна Турция) и намерените в тях многобройни „бичи” глави (в същност вероятно това са глави на турове) с внушителни рога. Според откривателя са разкрити светилища за поклонение пред Богинята Майка и нейния син представящ мъжкото начало, изобразяван като Бик с огромни рога.

Не можем да оставим без внимание ясно отличимата топографска приемственост на култовите обекти през различните исторически периоди в Мездра-Калето. На същото място (в географския център на скалния рид) около 2500 години по-късно е създадена раннотракийска сакрална структура (по данни от разкопките през 2007 г). През трети век тук възниква езическо светилище което прераства в храм (по данни от разкопките на ст.н.с. Сергей Торбатов през 2006-2007 г). Основите на този храм и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото "светилище на тура”. Това означава, че естествено защитения скален рид Калето разположен на входа към Искърското дефиле, където се събират основни пътища, е имал важно значение като стратегически, търговски, занаятчийски и култов център през различните исторически периоди от каменно-медната епоха до българското средновековие.

Ако искате да опознаете по-детайлно културно-историческото наследство на Врачански регион и да научите нещо повече за неговото близко или далечно минало - заповядайте в експозиционните зали на Регионален исторически музей - Враца.

 

                                Георги Ганецовски – уредник в отдел „Археология”

 

Категория: Статии 2011 година | Добавено от: Klavdiya (11.02.2011) | Автор: Георги Ганецовски
Преглеждания: 847 | Коментари: 5
Общо коментари: 5
4  
За да знаеш къде да ровиш са нужни 5 години обучение по археология в университет, силна интуиция и усет към старините wink

5  
хи хи хи smile

3  
smile

2  
Ti pita6 i si otgovarq6; prosto trebva da se proveri tam, kadeto ima samnenie za... rah

1  
Това с археологията винаги ми е било много любопитно, от къде знаеш ти къде да отидеш да ровиш!?! surprised Да речем покрай Враца, знае се, че селището е съществувало от преди незнам си колко си години, стотици, хиляди и дрън дрън. И за това се предполага, че някъде там покрай или във може да има такива нещица останали от време оно, обаче кой, как и откъде пък знае, че там и там трябва да отиде да се рови, че да намери нещо си!?! lumped lumped lumped

Име *:
Email *:
Код *:
Вход във форума
Търси