Най-старият паметник на Христо Ботев - Page 2 - Форум
Вторник, 27.06.2017, 20:31Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS

Музейна Библиотека Враца

[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 2 от 4«1234»
Форум » РИМ - Враца » Обекти и експозиции » Най-старият паметник на Христо Ботев
Най-старият паметник на Христо Ботев
Klavdiya0475Дата: Неделя, 17.04.2011, 16:30 | Съобщение # 16
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 5
Статус: Offline
Аааааа незнам дали баш така стават нещата. Тук май ни е нужна Катя да каже. Може би ще знае повече от нас. roll
 
garadinkiДата: Неделя, 17.04.2011, 21:32 | Съобщение # 17
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 90
Статус: Offline
smile good good good good

 
dustyДата: Четвъртък, 21.04.2011, 00:29 | Съобщение # 18
Лейтенант
Група: Приятели
Съобщения: 68
Статус: Offline
Днес по ТВ7 имаше специално включване по въпроса. Доколкото разбирам новосъздадения инициативен комитет също предлага паметника да бъде поставен пред музея, но на малко по-видно място, защото според тях, сега планираното място е било дупка.

Според мен пък тази т.нар. "дупка" си има няколко предимства.
1. На това място паметника със сигурност ще бъде опазен от посегалтелства.
2. Не смятам, че мястото омаловажава значимостта на паметника. Дори напротив, поставен непосредствено пред входа на музея ще е първото нещо което ще видят всички посетители от страната и чужбина и първото нещо, за което ще прочетат информация.

В тази връзка се надявам, че музея ще се погрижи да изпише пред паметника информация за неговата история и най-вече това, че е първия български паметник на Христо Ботев.

Ето материала на ТВ7 в две части:

1 част: http://vratza.tv7.bg/news/275592.html
2 част: http://vratza.tv7.bg/news/275642.html

Добавено (21.04.2011, 00:29)
---------------------------------------------
Стопират се всички действия по преместването на първия паметник на Христо Ботев. Решение за това беше взето на днешното обсъждане съдбата на монумента. До дебата се стигна след като Инициативен комитет от журналисти се противопостави на решение на Общинския съвет паметникът да е музеен експонат и да бъде позициониран пред историческия музей във Враца.

http://tv-vratsa.bg/index.php?lang=bg&r=home/tvvratza/t140/t4419

Хубава работа! И сега какво, ще чакаме още една година, да се провеждат събрания, дебати, спорове и процедури, а през това време паметника ще си бъде разделен на две. За това помислиха ли от инициативния комитет?

 
KlavdiyaДата: Четвъртък, 21.04.2011, 10:48 | Съобщение # 19
Подполковник
Група: Администратори
Съобщения: 114
Статус: Offline
Еми очевидно не са помислили sad
Какво "по-достойно" място от това пред входа на музея искат?!?! Не мога да разбера... Да вземат да го сложат до другия на площада - това е най-централното място в града happy


Посетете моя сайт: http://www.wix.com/klavdiya/icons
 
dustyДата: Четвъртък, 21.04.2011, 16:44 | Съобщение # 20
Лейтенант
Група: Приятели
Съобщения: 68
Статус: Offline
Всъщност така и не разбрах хората от иниц. комитет къде точно предлагат да бъде поставен паметника? Ако целия спор е затова дали да бъде от лявата или от дясната страна на музея, мисля, че е доста дребнаво. Красимир Богданов обаче споделя в репортажа по долу, че са били направени много интересни предложения за избора на местоположение. Какви са те?

http://modernavratza.com/index.php?lang=bg&r=home/t143/t16864

Съобщение редактирано от dusty - Четвъртък, 21.04.2011, 16:45
 
garadinkiДата: Неделя, 24.04.2011, 14:37 | Съобщение # 21
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 90
Статус: Offline
Точно това е спора до колкото разбрах аз от ляво или от дясно! cool

 
dustyДата: Сряда, 08.06.2011, 21:04 | Съобщение # 22
Лейтенант
Група: Приятели
Съобщения: 68
Статус: Offline
Реших да видя на място за какво точно иде реч и донякъде съм склонен да се съглася със инициативния комитет. Действително сега избраното място идва малко закътано. Ако е от друга страна ще има по-добра видимост към паметника.
Вариантът със градинката пред бившия билярд клуб (и бъдеща ритуална зала) също не е толкова лош.
Надявам се в най-скоро време да се вземе решението и да се извърши премсетването, че достатъчно време се изгуби вече. Дано да не чакаме, чак до следващите Ботеви дни. smile
 
Klavdiya0475Дата: Четвъртък, 09.06.2011, 21:27 | Съобщение # 23
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 5
Статус: Offline
Пред бившия билярд клуб ли (на площада)?!?! Ако за него говориш, аз не мисля, че е добра идея - двата паметника да се "гледат". А хората да правят излишно сравнение между двата. Няма ли така стария паметник да изглежда малък и незначителен на фона на големия?! Това е абсурдно според мен wink
 
dustyДата: Петък, 10.06.2011, 01:18 | Съобщение # 24
Лейтенант
Група: Приятели
Съобщения: 68
Статус: Offline
Оказа се права. Проверих по обстойно тази алтернатива и наистина, където и да застане човек на площада ще има видимост и към двата паметника. Съгласен съм, че не е удачно.
Тогава остана само вариантът "отдясно на входа музея".


Съобщение редактирано от dusty - Петък, 10.06.2011, 17:12
 
garadinkiДата: Петък, 10.06.2011, 21:52 | Съобщение # 25
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 90
Статус: Offline
Не знам дали питах, но пак ще попитам: Какво му е на паметника сега вътре в музея??? И ако помислим малко логично не му ли е мястото точно там където е сега - вътре в музея? Не пред него, не зад, не в тази градинка или в другата, не в този парк или онзи. Мисля, че вече е изиграл ролята си на площада и сега заменен от друг по-голям, или по-хубав, или както искате го определете, на стария мястото му не е ли в музея?

 
Klavdiya0475Дата: Петък, 10.06.2011, 22:58 | Съобщение # 26
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 5
Статус: Offline
Dusty, кое дясно имаш предвид - като застанеш с лице към входа или с гръб smile Или по-друг начин казано там където има вече дупка или от другата страна? wink Всъщност аз си представях, че ще е от другата страна, и когато видях къде копаят дупката останах разочарована...незнам даже защо така си го представях. И когато попитах защо не от другата страна, все пак е по-открито, ми отговориха, че заради прозорците на сградата. Та паметника и тези прозорци взаимно щели да си пречат. И като помисли човек има логика. Явно все пак хората доста са мислили преди да изберат мястото, но...

Garadinki, май точно това не си питала до сега wink Но не мога да ти отговоря на този въпрос. На мен и в музея ми харесва. И ти знаеш къде точно се намира - та той там си има място и "седи" доста добре. Но наистина повече ще ми харесва пред входа на музея. Ще "посреща" всички граждани и гости на града smile
 
garadinkiДата: Петък, 10.06.2011, 23:18 | Съобщение # 27
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 90
Статус: Offline
smile Предвид мястото на музея смятам, че и сегашния паметник на площада "посреща" доста добре всички граждани и гости wink

 
KlavdiyaДата: Петък, 10.06.2011, 23:38 | Съобщение # 28
Подполковник
Група: Администратори
Съобщения: 114
Статус: Offline
А, ти го каза biggrin Музея си е баш в центъра, така че не може да се говори, че мястото пред входа му не е подходящо wink

Посетете моя сайт: http://www.wix.com/klavdiya/icons
 
dustyДата: Събота, 11.06.2011, 13:26 | Съобщение # 29
Лейтенант
Група: Приятели
Съобщения: 68
Статус: Offline
Quote
Dusty, кое дясно имаш предвид - като застанеш с лице към входа или с гръб Или по-друг начин казано там където има вече дупка или от другата страна?


От другата страна имах предвид (дясно като застанеш с лице към входа). Не разбрах как точно ще си пречат прозорците и паметника, но щом казваш, явно е така. Не може ли да се измисли нещо, за да се избегне този момент?
Просто друг вариант за местоположението на паметника не остана, а ми се иска паметника да е близо до входа на музея, защото така, ще бъде опазен и от посегателства.
 
garadinkiДата: Събота, 11.06.2011, 20:56 | Съобщение # 30
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 90
Статус: Offline
Ама никой не е казал, че не му е подходящо мястото ... чудя се само какъв е смисъла само да се мести и да се умува къде да се премести!!! Защо не си остане вътре в музея и както казах музея е на площада вече има един паметник който да "посреща" гостите, нужно ли е два паметника на Ботев да са на едно място!?!? На мен не ми пречи където и да се реши да бъде стига да може да бъде "виждан" от хората. Но най-удачния вариант, поне според мен, е или в градинката на руски, където беше до не отдавна, или вътре в музея. Малко безсмислено ми се струва да е отпред пред входа, та било то от ляво или от дясно. Аз така мисля, не знам.

 
Форум » РИМ - Враца » Обекти и експозиции » Най-старият паметник на Христо Ботев
Страница 2 от 4«1234»
Търси: